Пътуваме до МКС и Луната за секунди

Безплатен софтуер отваря Вселената за всеки, виртуална реалност ни води на хиляди екзопланети в милиони галактики

Програмата обединява най-новите астрофизични и космологични данни, с помощта на които са създадени триизмерни панорамни визуализации на пространството.

Изкушен ли сте да пътувате из Космоса, макар и седнал пред компютъра си? Нова виртуална среда ще ви позволи да направите това, предава АП.

Изследователи от един от най-добрите швейцарски университети пускат бета-софтуер с отворен код, който позволява виртуални посещения в Космоса, включително до Международната космическа станция, покрай Луната, Сатурн или екзопланети, над галактики и много по-далеч. Крайната граница рядко изглеждаше по-близо от това - поне на практика.

Програмата, наречена Virtual Reality Universe Project, или VIRUP обединява най-новите астрофизични и космологични данни, с помощта на които са създадени триизмерни панорамни визуализации на пространството. Софтуерни инженери, астрофизици и експериментални специалисти по музеология от Федералното политехническо училище на Лозана (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne - EPFL) се обединиха, за да изградят тази виртуална карта, която може да се разглежда чрез отделни приспособления за виртуална реалност (VR), обединяващи технологии като панорамно кино с 3D очила, куполни екрани подобни на планетариум или просто на компютър за двуизмерно гледане.

„Новостта на този проект беше да поставим целия набор от данни в една рамка, в която можете да видите Вселената в различни мащаби - близо до нас, около Земята, около Слънчевата система, на ниво Млечен път. За да видите през Вселената до началото на времето и това, което наричаме Големия взрив “, каза Жан-Пол Кнайб, директор на астрофизичната лаборатория на EPFL.

Тази виртуална среда ви позволява да влезете в най-изчерпателната виртуална Вселена. В нея човек може да се придвижва през най-подробната карта на Вселената от комфорта на собствения си дом.

Помислете за нещо като Google Earth, но за Вселената. Компютърните алгоритми натрупват терабайти данни и произвеждат изображения, които могат да се появят на един метър от нас или безкрайно далеч - просто сядате и гледате цялата наблюдаема Вселена.

VIRUP е достъпен безплатно, но изисква компютър и оборудване за визуализация или с 3D възможности. Той има за цел да привлече широк кръг посетители - учени, които искат да онагледят фактите и които продължават да събират такива, широката публика, която се стреми да изследва небесата практически.

По софтуера все още се работи и засега бета-версията не може да се качва на компютър с Мас операционна система („Макинтош“). Изтеглянето на софтуера и съдържанието може да е обременяващо за недостатъчно квалифицирани компютърни потребители, а пространството на хард дисковете на компютъра също е от значение.

Версията за по-широка публика е с намален обем на съдържанието и може да бъде определена количествено в гигабайти - нещо като основни акценти. Любителите на астрономията, които имат на разположение компютри с по-голяма памет, може да изтеглят по-голяма част от програмата.

Проектът събира в едно информация от осем бази данни, които наброяват най-малко 4500 известни екзопланети, десетки милиони галактики, стотици милиони космически обекти и повече от 1,5 милиарда източници на светлина само в Млечния път. Но що се отнася до потенциалните данни, няма никакви ограничения: бъдещите бази данни могат да включват астероиди в нашата Слънчева система или обекти като мъглявини и пулсари навътре в галактиката.

Разбира се, игри с виртуална реалност и симулации вече съществуват: приложения за наблюдение на Космоса на таблети позволяват картографиране на нощното небе с приближаване на небесни тела; софтуер като руския SpaceEngine предлага визуална Вселената; НАСА направи някои визуална реалност с по-малки обхвати.

Но екипът швейцарски учени от EPFL казва, че VIRUP отива много по-далеч и е по-всеобхватен: данни, извлечени от източници като Sloan Digital Sky Survey в САЩ и мисията "Гая" (Gaia) за картографиране на Млечния път на Европейската космическа агенция, както и вече приключилата й мисия "Планк" (Planck), изучаваща остатъчната радиация от Големия взрив - всички те, събрани на едно място, като количествено най-широката съвкупност от данни до момента. Точно това, което астронавтът би видял по време на излет в Космоса.

Астрофизикът Ив Реваз първоначално смятал да представи огромните космически данни във вид на филм. По-късно се запитал: „Какво ще кажете за създаване на визуално представяне на данните в реално време, сякаш сте там, наблюдател в произволна точка на пространството и времето?“ И решил да направи това с VIRUP. С помощта на софтуерния инженер Флориан Кабот двамата изобразяват терабайти данни при 90 кадъра в секунда. Потапяш се в тази виртуална вселена и МКС е само на една ръка разстояние. Обръщайки се назад, ще видите Луната, малък кръг в далечината. Можете да навигирате през 50-те милиона галактики, измерени досега от Sloan Digital Sky Survey. И все пак действителните данни имат ограничена разделителна способност.

„Всъщност започнахме този проект, защото работех по триизмерен проект за картографиране на Вселената и винаги бях малко разочарован от 2D визуализацията на моя екран, която не беше много смислена“, каза Жан-Пол Кнайб, директор на Лабораторията по астрофизика (LASTRO) и директор на Центъра за космическо инженерство (eSpace) на университета. „Вярно е, че като показвате Вселената в 3D, като показвате тези групи от галактики, които представляват големи концентрации на материя, вие наистина осъзнавате какво представлява Вселената.“

 

Подобни статии