Работодатели и синдикати искат промяна в държавната подкрепа за закъсалите фирми

Промяна на мерките за подкрепа на фирмите, които търпят загуби от пандемията искат от работодателските организации и синдикатите. Те заедно са предложили решения, съобщи шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на пресконференция.

„Мярките за запазване на доходите – 60/20, 80/0 и 75/0 действа до 31 май 2021 г. Но само 75/0 се доближава до европейските стандарти“, каза Велев.

Предложението на работодателите и синдикатите е подкрепата да се прилага за фирми, които имат спад на продажбите до 20 процента, но само когато не работят. Ако работят 3 дни в седмицата, за двата дни да се компенсира 75% от дохода.

Сега действащата мярка е 60 % и за времето, в което компанията работи. „Не се използва ефективно публичният ресурс у нас. Тази мярка трябва спешно да се проеформатира и да действа по новия дизайн до края на годината“, обясни още Велев.

Друга мярка, която трябва да се промени, засяга фирми които имат по- голям спад на продажбите – например в туризма, транспорта, търговията и т. н. Ако спадът на продажбите достига до 50-60 %, ЕК препоръчва подкрепа за покриване на фиксираните разходи, като наем, охрана и други, независимо от оборота, защото тези разходи се дължат при всички случаи. Ако не се помогне на компаниите за тях, те се декапитализират, задлъжняват към доставчиците, обясни Велев.

По думите му, препоръчителната подкрепа е до 70% за големите и средните фирми, а за микро и малките – до 90% от загубата. Сега такава мярка у нас, която се администрира от НАП, има само за предприятия, които са напълно затворени, а спадът на продажбите е със 100%. Тази мярка трябва да се разшири и да обхване компаниите с голям спад на продажбите, обясни Велев.

Това са двете основни мерки, които се прилагат по света, но у нас едната се прилага излишно щедро, а другата не се прилага и парите не стигат до засегнатите жизнеспособни компании, каза Велев. Става дума за едно по-добро таргетиране и използване на публичните ресурси, добави той.

От първия вариант на Националния план за възстановяване до крайния вариант, ще има промени, макар и нескромно това е на нашите усилия и настояване. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Написали сме 3 точки с конкретни предложения, обяви още Димитров. Дефицита на бюджета някак се подминава, това е благодарение на разходите за подкрепа – дефицита е 650 млн.лв. Мерките се нуждаят от преразглеждане и допълване. Бюджета няма ресурси, и трябва да се акумулират средства със заемен ресурс, обясни още Димитров.

Изключително важно е Планът за възстановяване и развитие да се внесе в ЕК в срок.

"Изпращаме обръщение към народните представители, в което даваме нашите предложения за доработване на плана и внасянето му в срок. По този план имаше различни версии и във втората са отчетени до немалка степен и предложенията на Икономическия и социален съвет. Предлагаме да се доработи този план, да се постигне съгласие в парламентарните групи и да се внесе до 30 април. Така в средата на лятото могат да стартират проектите. Авансът по този план е 13% от тези 12 млрд. лева, които България може да вземе. Настояваме този график да се спази", каза Велев.

Подобни статии