Работодатели поискаха оставките на енергийния министър и на цялото "зловредно управление" в енергетиката

Настояваме за оставките на министъра на енергетиката, управителния съвет на Българския енергиен холдинг. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на брифинг в Министерски съвет относно повишаването на цената на електроенергията у нас. Според него ръстът се дължи основно на зловредното управление на сектора на енергетиката.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели многократно апелираха държавните институции да вземат необходимите мерки за осигуряването на ликвидност на свободния пазар на електрическа енергия и балансиране на цените на тока. В противен случай ще организират национални протести. Именно благодарение на техния продължителен натиск вече работят и петте изправни блока в държавния ТЕЦ „Марица изток-2“. В момента генерират товар от 864 мегавата, по-голямата част от които са за свободния пазар.

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков реши да освободи и Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. От дружеството обаче излязоха с официално становище, според което отстраняването на досегашното ръководство създава невъзможност за плащане по облигационна емисия в размер на 550 млн.евро с падеж в началото на август.

Работодателите искат оставките и на шефовете на "Марица изток 2".

Това, което можем да направим от енергийното инистерство, е да предложим ликвидност на електрическа енергия. Това означава максимално включване на мощности на подходящи цени на пазара. Ще проведем разговори и с ТЕЦ "Марица Изток 2" относно съкращаването сроковете за ремонт. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на брифинг в Министерски съвет. По отношение да поисканата си от работодателите оставка, той бе категоричен, че е готов да я даде.

Подобни статии