Радиотелескоп сканира 10,3 млн. звезди и не откри извънземни

Астрономи завършиха най-мащабното търсене на извънземни цивилизации, като сканираха 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия, но не откриха нищо, поне засега, предаде Ройтерс.

Като доказателства за възможен живот извън Слънчевата система специалистите търсят "техноподписи", например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества.
С мрежата "Мърчисън" в Западна Австралия те се опитаха да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието Корабни платна (с латинско име Vela). Резултатите са изложени в сп. "Публикации на Австралийското астрономическо дружество".
"Не е изненадващо, че не открихме нищо. Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим , който да насочва, че не сме сами в галактиката", каза астрофизикът Чиноа Трембли.
Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди, обясни астрофизикът Стивън Тингей от университета "Къртин".
"Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни".

Подобни статии

 • НАСА с нов план за покоряване на Луната

  НАСА с нов план за покоряване на Луната

  Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) представи обновен план на лунната програма „Артемида“ (Artemis), чийто първи етап (Artemis 1) сега е планиран за 2021 година, а вторият (Artemis 2) – за 2023 година, съобщи началникът на космическата служба Джеймс Брайденстийн.

  253
 • Коледно дърво изгря на небето

  Коледно дърво изгря на небето

  Щракнаха и съзвездието Малка лисица

  Коледно дърво изгря на небето. Красотата му успя да улови астрономът Милен Минев от Националната астрономическа обсерватория Рожен. Ученият заснел звездният куп, наречен "Коледно дърво" и обгръщащата го мъглявина „Конус“.

   

  343
 • Зодиакално сияние изпреварва слънцето

  Зодиакално сияние изпреварва слънцето

  Красиво сияние ще наблюдаваме през есента. Става въпрос за така наречената зодиакална светлина, която любителите на звездното небе могат да объркат със зората. Това разказва астрофизикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория Рожен. Ученият подчертава, че явлението няма нищо общо с астрологията и хороскопите.

  401