Раят на земята – Малдивите

Докосваме се до подводния свят на Индийския океан

Раят на земята, с това определение описват Малдивите. С острови, които ще ви оставят буквално без дъх, омагьосани и запленени от чистата им и неподправена екзотична красота.

Тюркоазната прозрачна вода, белите пясъци, екзотичните палми и блаженото спокойствие ви пренасят в един вълшебен и съвършен свят, далеч от рутината на всекидневието и мегаполисите. Така описват пътешествието до райското кътче туроператори, които предлагат екскурзии до екзотичната дестинация.
Малдивските острови са разположени на югозапад от Шри Ланка, на екватора. Бунгалата, където се настаняват туристи, са направо във водата, любопитни рибки се блъскат буквално в дланите ви. Неслучайно Марко Поло е нарекъл Малдивските острови “цветето на Индия”, а знаменитият пътешественик от XIV век Ибн Батута смята, че е “едно от чудесата на света”.
Почивката на Малдивите ще ви зареди с мечтаните спокойствие и релакс. През деня можете да правите тен под ласките на жаркото слънце, отмаряйки блажено в хамак с чаша екзотична напитка в ръка. Любителите на гмуркането ще бъдат изненадани от неповторимите емоции и приключения, които ги очакват под водата. Там, долу, се крие един наистина вълшебен свят, до който си заслужава да се докоснете. Всъщност Малдивските острови са едно от най-привлекателните места за подводно гмуркане в света. Защото подводният свят е изключително богат, водите през цялата година са топли, с температура около 27 градуса, а видимостта във водата понякога надвишава 50 метра. Във всеки курорт на островите е изграден център за подводно гмуркане, където любезни професионални инструктори дават напътствия на начинаещи и напреднали. Уиндсърфингът е също много добре развит на островите и тези, които тепърва мечтаят да усетят тръпката от този спорт, могат спокойно да се доверят на професионалните учители.

Местоположение

Република Малдиви е островна държава, разположена на едноименния архипелаг в Индийския океан. Страната се простира на площ от 300 кв. км и е разположена на югозапад от Индия и на около 700 км от Шри Ланка. Малдивският архипелаг се състои от общо 26 атола, които включват 1196 коралови острова, простиращи се на над 1000 км до линията на екватора. Обитаемите острови са само 203, а най-големият е Мале, на който е разположена и едноименната столица на страната. Почти всички острови са заобиколени от коралови рифове. Интересен факт е, че Малдивите са най-ниската държава в света, тъй като най-високата точка на територията й достига едва 3 метра.

Население

Населението на островната държава е 360 000 жители, от които 27% живеят в столицата Мале. Официалната религия е ислямът, като над 98% от населението се състои от мюсюлмани. Официалният език в страната е малдивският, който е приел много чуждици от арабския, английския и хинди. В курортите и столицата широко разпространен е английският език, но в останалата част от страната туристите биха срещнали затруднения в комуникацията с местното население.
Затова и консумацията на алкохол е разрешена само в курортите. Извън тях е изключено да се пие алкохол на обществени места, тъй като това е мюсюлманска държава.

Шопинг

Въпреки че Малдивите са островна дестинация с туристи, идващи предимно с намерение да проучат красотата на островите и плажовете, има много възможности за шопинг. Maлe, столицата на Малдивите, е окуражаващо място за купувачите, предлагайки стоки, излезли от ръцете на местните занаятчии, облекла, бижута, електронни джаджи, парфюми и козметика. Основните търговски зони на града са Chaandhanee Magu и Majeedhee Magu.
Магазините за сувенири в Малдивите могат лесно да бъдат разпознати поради специфичните им розови и оранжеви цветове. Има сувенири от дърворезба, чайове, ключодържатели, салфетки, магнити за хладилници и рогозки. Цената е по договаряне. Сред тях има дървесни издълбани артикули и ръчно изработени фотоалбуми, които са много популярни.
В безмитните магазини се предлага гама от артикули като часовници, шоколади, парфюми, електроника и реномирани световни марки. Можете да пазарувате в безмитни магазини в терминала за отпътуване на международното летище Мале. Модни бутици предлагат гама от кожени изделия, якета, панталони, спортни облекла, чорапи, полиестерни и копринени ризи. Също така се предлагат и най-добрите слънчеви очила, и то в голямо разнообразие.

Сувенири

Основните улици, на които могат да се купят сувенири, са Orchid Magu, Famudheiri Magu и Faridhi Magu. Там могат да се намерят и интересни неща от Индия, Индонезия и Шри Ланка. Ако отивате в някой от големите магазини, тогава не забравяйте, че на острова те са затворени за намаз (молитва) няколко пъти през деня за 15-20 минути. Един от популярните сувенири са красивите модели на дони - национални лодки. Изработени са от корали, седеф и дърво. Те трябва да се транспортират много внимателно, освен това в много страни е забранен вносът на черупки от черни корали и костенурки. Оригинален сувенир ще бъде и зъбът на акула, който се продава евтино от местните рибари. Повечето туристически магазини продават различни коралови бижута, както и лакови изделия. Последните се наричат ​​lielaa yehun. Те представляват дървени украсени съдове, кутии, вази. Много острови правят красиви шарени тръстикови постелки. Мислейки за това какво да донесете от Малдивите, не забравяйте за такъв популярен подарък като тениски. В Мале се продават евтини тениски с различни палми, риби и платноходки по 20-30 долара.
На цени от 20 до 300 долара могат да се купят чинии, вази и други предмети от бита, които са ръчна изработка. Малки копия на традиционни лодки дони ще ви напомнят за най-добрите моменти от вашата почивка. Те се продават цени от 30 до 500 долара. Кораловите бижута пък струват от 30 до 700 долара. От 10 до 150 долара излизат острите зъби на главния островен хищник – акулата, и са достоен мъжки сувенир от Малдивите.
Сред необичайните подаръци от островите са водни наргилета. Много магазини продават лъжици и хаванчета, направени от кокосови черупки. Феновете на морската тематика ще харесат цветната карта и различните черупки. От 50 до 1000 долара пък струват кокосови постелки Tundu Kuna. За сувенир от кокосва черупка ще броите от 1 до 250 долара в зависимост от размера.
Основните магазини на Малдивите са отворени от 8 до 23 часа седем дни в седмицата. Няколко пъти на ден малдивските магазини си правят почивка от работа, за да извършват намаз. В петък много магазини работят от 14 часа.

Кухня

Великолепният архипелаг на Малдивите е не само дом на безброй вълшебни тропически острови, но той предлага и някои от най-вкусните кухни в региона. Традиционната малдивска кухня, известна също като кухнята на Dhivehi, предлага прекрасно разнообразие от вкусове, вариращи от хрупкави закуски и улични храни, придружени от дървен чапати хляб, до сложни и вкусно пикантни кърита. Кухнята на Малдивите е богат набор от традиционни вкусове със силно влияние от съседните страни - Индия и Шри Ланка.
Днес традиционната малдивска кухня се основава на три основни съставки и техните производни, а именно кокос, риба и нишесте, съдържащи зърнени храни и зеленчуци. Вкусната храна може да се похвали с мека пикантност, деликатна сладост и цялостен екзотичен вкус и е приготвена с помощта на древни традиции на готвене, предадени от поколенията.
Първият подводен ресторант в света отвори врати до Малдивите през 2005 г. Той е построен на 5 метра под морското равнище и е покрит с прозрачен покрив, през който гостите могат да се наслаждават на океана и на неговите обитатели. Ресторантът е отворен за обяд и вечеря, а цените варират от 120 до 250 долара. "Перла" е един от деветте ресторанта на Конрад, Малдиви, които предлагат разнообразна кухня от различни кътчета на света.

Кокосов орех

Кокосовите орехи, наречени „курумба“ в Дивехи, се отглеждат на всеки остров на Малдивите и са толкова важна част от културата и кухнята, че кокосовата палма е обявена за национално дърво на страната. Една от основните съставки в малдивската кухня, кокосовият орех се използва в различни форми от настърган, до течна форма като кокосово мляко и като масло в ястия.
Кокосът се настъргва с традиционно малдивско приспособление, известно като hunigondi - дълъг нисък стол с назъбено стоманено острие в края си. Настърганият кокос може да се използва суров, но и да се накисне във вода и да се изцеди, за да се получи кокосово мляко. То е основна съставка в много малдивски кърита и други ястия, а също така се използва в различни напитки на плодова основа.

Риба

Не е изненадващо, че рибата е основната съставка в кухнята на островната държава, свързана с океана, като рибата тон е кралят. На Малдивите се намират различни видове риба тон, а именно фрегатен тон (raagondi), малък тунинг (latti), скипджак риба тон и жълтеникав тон (kanneli), които се използват в много ястия, сушени или пресни.
Рибата тон се приготвя варена, сушена, пушена или сушено-пушена, докато другите риби обикновено са на скара или пържени. Друга жизненоважна съставка в малдивската кухня е гъстата кафява паста на основата на риба тон, известна като рихаакуру.


Влизаме в страната без виза

За престой до 30 дни не е необходима виза за български граждани, а само международен паспорт, който е с валидност минимум 6 месеца след датата на пътуване. Местната парична единица е руфия. Навсякъде за разплащане се приемат долари и основните кредитни карти. Евро се приема само в курортите, а също и в някои сувенирни магазинчета.
Напрежение на електрическата мрежа е 220 V, на места 110 V, контактите са тройни и се препоръчва да носите адаптер. Разрешен е безмитният внос на макс. 200 цигари и 125 мл парфюм. В страната е строго забранен вносът на каквито и да е алкохолни напитки, наркотици, огнестрелно оръжие, порнографски материали, антиислямска литература, свинско месо. Забранен е износът на черупки от костенурки и корали, които са взети от морското дъно. Бакшишът в ресторанта по принцип е 10% от сметката.

Чартърите към Мале тръгват от 25 октомври

Новата чартърна програма от София до Малдивите започва от 25 октомври 2021 г., съобщиха туроператори, които предлагат екскурзии до екзотичната дестинация, през Травел нюз. Островите бяха изключително популярна дестинация за българите през зимния и пролетния сезон. От ноември 2020 г. до май 2021 г. общо около 10 хил. българи са пътували към страната, показват данните на Министерството на туризма. Плановете са новата програма да продължи до 9 май 2022 г. с полет всяка седмица, като специален акцент има покрай коледните и новогодишните празници, за които също вече се продават пакетите. За Коледа са предвидени 6 нощувки, а за Нова година 8 нощувки. През останалото време пакетът е за 7 нощувки. Цените започват от 1299 евро на човек, в които влизат самолетен билет София-Мале-София с директен чартърен полет, летищни такси, 7 нощувки в избрания хотел на съответната база изхранване, един салонен багаж до 4 кг и чекиран багаж до 20 кг. В цената са включени още трансфери от летище-хотел-летище, които може да са с лодка, вътрешен полет + лодка или хидроплан според избрания хотел, както и медицинска застраховка с лимит 10 000 евро с включени медицински разходи, свързани с COVID-19 при пътувания в чужбина.

Подобни статии