Районният съд в Дупница не одобри споразумение с човек, отглеждал коноп

Районният съд в Дупница не одобри споразумението, постигнато между Районната прокуратура и защитата на обвиняем за отглеждане на коноп, с което бе предвидено условно наказание "лишаване от свобода" за срок от две години, с тригодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 5000 лв. Това съобщиха от съда. Съдът е предложил на страните ефективно наказание "лишаване от свобода" за срок от три години и шест месеца, както и глоба в размер на 10 000 лв., което не е било прието от обвиняемия и защитата му. Така делото се връща на прокуратурата.

Със споразумението, обвиняемият Д. С. се признава за виновен, че на 16 септември, в землището на с. Цървище, общ. Кочериново, на територията на Държавно горско стопанство "Рилски манастир", в горски труднодостъпен пресечен участък, отглеждал чрез наторяване и поливане с изградена поливна система растения от рода на конопа - общо 229 растения, с общо бруто тегло на изсушената листна маса и съцветия 165,79 килограма, на стойност 663 160 лева.
За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, уточниха от съда.
Според съдебния състав се касае за изключително тежко, с оглед степента на обществената си опасност, криминално деяние, свързано с производство на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, количества и на особено висока стойност. Съдът е бил озадачен от обясненията на обвиняемия, дадени в хода на досъдебното произвоство за целта на отглеждане на наркотичните вещества. Обвиняемият е заявил, че растенията се отглеждат с цел производство на канабисово олио, което според него лекувало онкологични заболявания.
Стойността на отглежданите високорискови наркотични вещества надхвърля 1020 минимални работни заплати, което само по себе си е изключително утежняващо отговорността на субекта обстоятелство, пише в мотивите за неодобряване на споразумението съдията по делото.

Подобни статии

 • Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков отказа да дава обяснения

  Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков отказа да дава обяснения

  Делото срещу Кристиан Николов за пътния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков, ще продължи на 20 декември. Причината е, че е необходимо време, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая, стана известно на днешното съдебно заседание. Николов отказа да даде обяснения за случилото се, като каза, че ще се възползва от това свое право на по-късен етап. Адвокатите му пък защитават тезата, че тетраканабинолът (активното наркотично вещество, което се намира в марихуаната) в кръвта му бил от паста, която Николов ползвал.

  126
 • КПКОНПИ даде община Варна на прокуратурата

  КПКОНПИ даде община Варна на прокуратурата

  КПКОНПИ даде община Варна на прокуратурата

  С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна са изпратени по компетентност на прокуратурата с оглед данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от Антикорупционната комисия.

  128