Рамзан Кадиров е събрал над 99 на сто от гласовете на изборите в Чечения

Авторитарният ръководител на руската република Чечения Рамзан Кадиров е събрал над 99 на сто от гласовете в изборите за федерален парламент и местни власти, приключили вчера в Русия. Това съобщиха руски агенции, предаде Франс прес. Бивш сепаратист, днес верен на Кремъл, Кадиров управлява Чечения с желязна ръка вече около 15 години и организира култ на личността към своето семейство.

За него са гласували 99,6 на сто от избирателите, сочат данни след преброяване на малко над половината бюлетини, цитирани от РИА Новости.
Опозицията в Русия сигнализира за масови нарушения в изборите за Държавна дума, а партията на Кремъл претендира за конституционно мнозинство след вота, от който бяха изключени критиците на президента Владимир Путин.
Кадиров традиционно получава близо 100 на сто от гласовете в малката си кавказка република с предимно мюсюлманско население. През 2016 г. той спечели с 97,9 процента.
Правозащитници обвиняват режима му в безбройни зверства - извънсъдебни екзекуции, репресии спрямо критиците му и сексуалните малцинства.
Приближен до Владимир Путин, 44-годишният Кадиров разполага с еднолична власт в Чечения, съсипана от два сепаратистки конфликта през 90-те.
Той взе властта там с груби методи и с подкрепа от Кремъл след убийството на баща му Ахмад при бомбен атентат през 2004 г.
Портрети на баща и син Кадирови, както и на Путин, се виждат навсякъде в Чечения.

Подобни статии