Рано сутрин на Еньовден билките са най-лековити и имат магически сили

Според поверието събраните в ранното утро на Еньовден (24 юни) растения са най-лековити и имат магическа сила. По традиция на Еньовден сутрин се берат билки за здраве и всеки трябва да се измие с лековитата роса или в течаща вода, в която според поверието слънцето се е изкъпало преди това.

Билките пък се вият на еньовски венци, през които хората се провират по три пъти за здраве. Прави се още еньовска китка, която се съхранява през цялата година, защото части от нея се използват в различни календарни и семейни празници. С тях се лекуват уроки, уплах. Тя се слага и във водата при първото къпане на детето.

Подобни статии

 • Коледните пости продължават до 24 декември

  Коледните пости продължават до 24 декември

  Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават до 24 декември ( Бъдни вечер).Нека припомним какво представлява постът и какво трябва да прави през тези дни истинският вярващ християнин. Той трябва да подражава на Христос, за се доближи до Него и да посрещне радостната вест за раждането Му в плът.

  224
 • Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Рибата е разрешена, болните от Ковид са освободени от говеене

  Рождественският пост, който стартира на 15 ноември, не забранява църковните бракове, както мнозина погрешно си мислят. Изключение прави само първата седмица до Въведение Богородично (21 ноември), когато постът е по-строг и веселби не се препоръчват. Това коментира отец Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”. По думите му църковно вето за браковете има само в периода от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари). „Въпреки че и тогава има една бележка, че се допуска венчавки по изключение“, вметва отецът.

  125
 • Интересни факти за Хелоуин

  Интересни факти за Хелоуин

  Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално той е бил разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, в това число и България, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

  141