Рапунцел, спусни си косата! Самсон, време ти е за сън!

Снимка: Wikimedia Commons Вероломната Далила, въоръжена с ножица.

Силата на Самсон била в косата. Ако се вярва на притчите, този мъж никога в живота си не се бил подстригвал. Една подла изкусителка - Далила, обаче му намерила цаката. Изтощила го с ласките си, изчакала го да заспи и... му подрязала крилата. Тоест косата. На шега или на майтап, косата действително е смятана за проводник на магически свойства. И днес има немалко хора, които си въобразяват, че ще спре да им върви, ако изгубят няколко сантиметра от нея.

Силата на Самсон била в косата. Ако се вярва на притчите, този мъж никога в живота си не се бил подстригвал. Една подла изкусителка - Далила, обаче му намерила цаката. Изтощила го с ласките си, изчакала го да заспи и... му подрязала крилата. Тоест косата.
На шега или на майтап, косата действително е смятана за проводник на магически свойства. И днес има немалко хора, които си въобразяват, че ще спре да им върви, ако изгубят няколко сантиметра от нея. Всъщност, опасението идва оттам, да не се клъцнат именно нишките, които свързват човека с Космоса. Тежко и горко им на плешивците тогава. Остава да разчитат пришълците да се приземят върху гладката им площадка,
иначе трябва да ги заблуждават с перуки
За магическите свойства на косата е писано много. Но ако Самсон е доказал мъжеството си до момента, в който са окосили ливадата му, то по скалпа на една приказна героиня са се въдили жилави лиани, способни да издържат телесата на храбрец, тръгнал да катери замъци с подръчни средства и без специално алпинистко оборудване. Кой в такъв случай може да претендира за по-голяма сила? Самсон, време е да си лягаш! Рапунцел определено те води по точки.
Едва ли някой се е замислял, но ежедневното ресане на косата е своеобразен магически обред. От древни времена хората отделяли особено внимание на грижата за растителността по скалпа си, а знаели също така и тайни за постигане на поставени цели посредством манипулации с нея.
Например смятало се, че сплитането на косата или връзването на възелчета по нея гони злите сили от човека. Тези препятствия разрушавали негативното външно въздействие и охранявали главата.
Рижавите жени от древни времена са смятани за магьосници. Възможно е цветът на косата им да се асоциира със Слънцето, могъщото светило, на което се кланяли езичниците. Макар че тази заблуда отлично обслужвала блондинките и брюнетките, които можели да си бъркат отварите преспокойно, без да бият на очи
Не си струва да се плаши човек от думата „заклинание”. Това съвсем не означава да се произнасят шепнешком зловещи думи над стъклено кълбо или казан, в който ври крило от прилеп и жабешка кълка, а на човек му се завива свят от изпаренията на бъркоча. На практика заклинанието е
само предаване  на енергия
Нека да опитаме нещо просто, например искате да отслабнете. Според добрите магьосници това е елементарна задача. Само трябва да седнете пред огледалото, да вперите очи в собствения си лик и да започнете ритмично да разресвате косата си. Представяйте си, че ставате по-стройна и изящна, а околните ви гледат с възхищение. Повтаряйте тази процедура всеки път, когато разчесвате косата си, и след известно време ще забележите, че действително има ефект. После, казват тези, дето са го пробвали това, апетитът намалявал. Онези, които ползват гребен само при извънредни обстоятелства, да си ходят дебели. Като се замисли човек, на някои им е нужно да прекарат месеци и години в ресане, така че оставете тази работа, няма как да се случи отслабването.
Има още по-странни суеверия, свързани с косата. Ако искате да останете страстни и темпераментни, то не се решете в тъмното. Смята се, че това е пряк път към загубата на чувствеността.
Имало и начин да видите своята половинка в огледалото. Достатъчно било при залез слънце, най-добре в понеделник или петък, да застанете пред голямо огледало и да разпуснете косата си. Това не е упражнение за всеки. Условието е косите да са толкова дълги, че да покриват лицето или поне очите. Започнете да се разресвате, стараейки се да не мислите за нищо друго. Постепенно ще изпаднете в нещо като транс и тогава в огледалото ще започнат да се появяват образи. Сред тях трябва да мернете (и разпознаете) онзи, с когото ви е съдено да се обвържете. Внимавайте обаче да не прекалите с взирането, защото образите може да се размият и да изчезнат изобщо и тогава ще си кукувате сами или ще се проваляте във всяка връзка,
докато не налучкате Г-н Точния
Доколкото косите съдържат в себе си цялата информация за техния собственик, то нерядко с тях са свързани много любовни магически ритуали. За да ви остане верен вашият мъж или любим, може да проведете следния обред: Вземете снопче коса от вашия скалп и откъснете няколко негови косъма. Смесете ги. Повторете това три пъти по време на пълнолуние. Докато вършите това, си представяйте вашата любов и неговата верност. Мъжът ви ще престане да кръшка и ще мисли единствено за вас.
Не се получава? Ами, може процедурата да не е точно като описаната. Защо не се пробвате да сплетете неговите и вашите косми? Може и да няма отново ефект, но пък ще е занимавка, която ще ви отвлече от мислите за изневярата, а може да се превърне и в странно хоби.
Още едно средство. Но този път няма да омагьосвате или отмагьосвате никого. Целта е косата ви да стане по-гъста и пищна. Не е нужно много. Трябва само всеки ден да триете ноктите на едната си ръка в ноктите на другата. Това се прави между пет и десет минути. И докато скърцате с нокти, си представяте разкошна грива на собствената си глава. Не е много ясно каква е връзката между ноктите и космите, но казват, че се получавало.
Вероятно ви направи впечатление, че тръгнахме от Самсон, а после феминизирахме темата. Много ясно, че мъжете се обръщат към магиите по-рядко от жените. Макар че суеверията не подбират. Ако все пак искате да изпробвате трика със смесването на кичурите, не бързайте да повторите женския ритуал. Мъжката поръчка за любов звучи по следния начин: „Господи, помогни сърцата ни да се съединят. Нищо да не може да ни раздели. Ще бъдем като луната и звездите, като огън и дим, като земята и тревата, като студа и леда. Амин. Амин. Амин.” Водите ли си записки? Когато всичко приключи, трябва да загърнете снопчето косми в плат и да го скриете колкото се може по на тайно място
Магията ще престане да действа, ако бъде намерено. Друго условие е никой да не ви види, докато вършите всичко това. И без друго
рискувате да ви вземат за чалнати
Някои не си правят труда да тарашат чекмеджетата и да обират косми от четката на половинката, а извършват заместващ ритуал с цветя. Само че цветята не трябва да са какви да е, а по-екзотични. Цвят на кактус например е идеален за случая. Само че трябва да го докара по цвят до косата на половинката. Ето това вече е странно. Не са много жените с розова или лимоненожълта коса, а да чакате половинката си да се сбабичоса, за да тръгнете да й правите любовна магия с бял кактусов цвят, е кауза пердута. И да не забравите, че някои ритуали не се провеждат кога да е.
Има връзка с цикъла на луната
В точното време магьосникът изразходва по-малко енергия, а ефектът е много по-силен. Стигаме и до момента, че за някои процедури е достатъчно да се вземат няколко косъма, а за други, да се изчака половинката да заспи, за да й се клъцне цял кичур. И така неусетно завъртяхме кръга и се върнахме при Самсон и Далила. Ами ако вместо любовна магия вземете, та избодете очите на партньора си? Май магьосничеството не е за всеки. Ресането обаче не пречи.

Подобни статии