Расте броят на жертвите сред мирното цивилно население на Афганистан

Снимка: ЕПА/Бгнес

Близо 2400 мирни афганистански граждани бяха убити или ранени през май и юни, след ескалацията на боевете между талибанските бунтовници и афганистанските сили за сигурност. Това е най-високият брой на жертвите от началото на водене на статистиката през 2009 г. по данни на ООН, предаде Ройтерс.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан съобщи в доклад, че е регистрирала 1659 убити и 3524 ранени мирни граждани за периода януари-юни. Това е повишение от 47 на сто спрямо същия период миналата година.
Данните подчертават тежката ситуация, в която се оказаха мирните граждани в Афганистан, докато боевете ескалираха през май и юни, след изявлението на Джо Байдън за изтеглянето на американските войски до септември, с което сложи край на 20-годишното американско военно присъствие в страната.
"Предизвиква сериозна загриженост броят на убитите и ранени мирни граждани в периода от 1 май, като за периода май-юни броят на убитите и ранените е почти равен на отчетения през предишните четири месеца", се казва в изявление на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан.
През предишните два месеца в цялата страна имаше тежки сблъсъци, след като талибаните започнаха големи офанзиви, като превзеха селскостопански райони и гранични пунктове и обградиха столиците на провинции, което накара афганистанските и американски сили да нанесат въздушни удари, опитвайки се да отблъснат бунтовниците.
През последните седмици в катарската столица Доха се срещат екипи за преговори, но дипломати предупреждават, че не е постигнат особен напредък от началото на мирните преговори през септември.
"Умолявам лидерите на талибаните и Афганистан да вземат под внимание мрачната и смразяваща посока, в която се движи конфликтът и неговото опустошително отражение върху мирните граждани", заяви Дебора Лайънс, специален представител за Афганистан на генералния секретар на ООН. "Безпрецедентен брой афганистански цивилни ще загинат и ще бъдат осакатени тази година, ако нарастващото насилие не бъде спряно", подчерта тя.

Подобни статии