Разкриха погребение на дете на 78 000 г.

3-годишният Мтото е грижовно положен и завит с покров

Снимка: BBC – Мохамед Джавад Шоае, Фернандо Фуейо Възстановка показва как е било положено тялото на 3-годишното дете.

Най-старото погребение на съвременен човек в Африка бе открито в Кения. Малкият покойник на около 3-годишна възраст е бил старателно погребан преди 78 хиляди години от близките си, предаде Франс прес. 

До откриването на находката се стигна след същинска научна епопея. Мтото, което на суахили означава "дете", е починал на около 3-годишна възраст в Панга я Саиди, голяма пещера, разположена насред гората в близост до кенийския бряг. Тленните му останки в поза на зародиш са били положени в яма и завити с покров. Това говори за добре отработен преди 78 000 г. погребален ритуал в тази общност, съставена от хомо сапиенс ловци събирачи.

Това е най-старото познато погребение в Африка, където се е появил съвременният човек. Ритуалът е описан в списанието "Нейчър" след дълги проучвания, изпъстрени с изненади.

Всичко започнало през 2013 година, когато екип археолози разкопава пещерата, където и преди са били откривани праисторически сечива. Специалистите се натъкват на необичайна кухина, съхраняваща кости. Но те се разпадат при най-малкия опит да бъдат преместени. Едва през 2017 г. са осъществени допълнителни разкопки, при което е разкрита цялата яма. Тогава изниква малък гроб, изкопан на три метра под земята и съдържащ купчина разложени кости. Отначало не става ясно дали са човешки или животински, като се има предвид размерът на погребението. "Възникна предположението, че става дума за останки от маймуна, спомня си Майкъл Петраля от института "Макс Планк", един от авторите на изследването. Но този път били положени всички усилия да бъдат запазени скупчените в блок кости от разлагане. Те са изпратени в Природонаучния музей в Найроби, където много внимателно са обработени. От останките са отделени зъби, които изглежда са принадлежали на човек.

Находката е изпратена в специализирана испанска лаборатория в гр. Бургос. Томографска техника позволява да се надникне вътре в блока, без да се разпадне. "Постепенно се очерта малък човешки скелет", спомня си Мария Мартинон-Торес, главен автор на изследването. От разположението му станало видно, че детето е било положено на дясната си страна със сгънати крака близо до гръдния кош. Само черепът е бил отделен от скелета, тъй като главата на Мтото явно е била положена върху възглавничка от разложила се впоследствие материя. По разположението на петите специалистите стигнали до извода, че трупът на детето е бил обвит с покров, изтъкан от растения или от животинска кожа. Мтото е бил положен в гроба си "все едно е заспал", с голяма грижовност от страна на близките му. Специалистите изтъкват, че нашите прародители в Африка са живели в свят от символи, който са се старали да опознаят.
Откриването на толкова добре запазени останки на дете в Африка е нещо изключително рядко. Там древните човешки фосили се броят на пръстите на едната ръка. Именно на този континент бяха открити най-старите останки от хомо сапиенс, датиращи отпреди 300 хиляди години. Но в Европа и в Близкия изток археолозите се натъкнаха на най-старите познати досега погребения, датиращи отпреди 100 хиляди години.

Подобни статии

 • Доц. д-р Иво Топалилов: ЕС трябва да изработи ясно установени критерии за пряко финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство

  Доц. д-р Иво Топалилов: ЕС трябва да изработи ясно установени критерии за пряко финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство

  "Европейският съюз в момента участва под една или друга форма в прякото финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство в страните-членки. Друг е въпросът по какъв начин се използват самите средства и каква е устойчивостта на продукта, който се получава. В този смисъл, ако политиката за пряко финансиране в този аспект продължи, трябва да се изработят ясно установени критерии, които да обхващат всичките страни-членки". Това каза за БТА доц. д-р Иво Топалилов, и.д. ръководител на Центъра по тракология "Проф. Александър Фол" към Института за балканистика с Център по тракология към БАН.

  288
 • Антична Рациария е богатство, което крие потенциал за целия Видински регион

  Антична Рациария е богатство, което крие потенциал за целия Видински регион

  Антична Рациария е един огромен обект, който има изключителен потенциал за развитието на Видинския регион. Това заяви доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на разкопките в античния римски град, намиращ се край днешното село Арчар. Доц. Димитров участва в конференцията "Културно наследство - настояще и бъдеще", организирана от БТА във Видин, която е част от инициативата на медията "Българските гласове на Европа" с акцент върху опазването на културното наследство. Според археологът обектът има огромен туристически потенциал, въпреки че към настоящия момент е слабо познат като дестинация, а към него интерес проявяват предимно хора от научната общност. Античният град се намира почти на еднакво разстояние от градовете Монтана и Видин.

  151
 • Акад. Васил Николов: Важно е да се пише история, а не просто да си разказваме какво сме намерили тук или там

  Акад. Васил Николов: Важно е да се пише история, а не просто да си разказваме какво сме намерили тук или там

  Така трябва да бъде разказвано на съвременния човек за наследството ни, че да събуди у него представи за древността. Това каза в интервю за БТА археологът акад. Васил Николов.

  151