Разписките от машината за двата вота ще са с различна дължина

Разписките от машината за двата вота ще са с различна дължина. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева на редовния брифинг на комисията.

Целта - като се сгъват да са видимо различни и да се различават от членовете на секционните комисии. Така машинната разписка за от вота за президент ще бъде с традиционната си дължина, а тази за НС - два пъти по дълга. Двете разписки от машината, ако сме гласували и за двата вота, ще се пускат в една кутия.

Матева обясни, че новите 1600 машини ще бъдат доставени от "Сиела Норма" до 31 октомври, като ЦИК вече е сключила договора с компанията за тяхната доставка.В страната секциите с машина ще са 9398, а в 2119 от тях ще има и по второ устройство.

Вече е подписан и договора с печатницата на БНБ за отпечатването на хартиените бюлетини - с такива ще се гласува в малките секции или при проблеми с машинния вот и той не може да продължи. Така за двата вида избори - за НС и за президент ще бъдат отпечатани по 7,389 млн. бюлетини.

Матева напомни, че на 19-ти октомври изтече срокът за подаване на заявления от нашенците зад граница, като те са общо 56 668, което е с около 20 000 по-малко През юли те са били 71 218.Причината за отлива Матева вижда във факта, че сега ще има повече "автоматични секции" зад граница - 671, докато през юли те са били 535. Така когато даден избирател знае, че в неговото населено място или близко такова ще има секция, то няма причина да подава заявление. Все още се обработват обаче заявленията подадени на хартия в нашите дипломатически представителства в чужбина. Всички тези заявления са нужни на ЦИК, за да определи окончателно колко ще са общо секциите зад граница. Това решение трябва да бъде взето до 23 октомври.

Говорителят на ЦИК Росица Матева увери, че няма да се изисква зелен сертификат за избирателите или пък за членовете на СИК, наблюдатели или застъпници на изборите. Повод пък се оказа последната заповед на здравното министерство, с което се въвежда зелен сертификат за повечето места на закрито. Матева поясни, че изборите не попадат в нейния обхват. Тя уточни, че на 6 октомври одобрени указанията от МЗ и от националния здравен инспектор с мерките за провеждането на вота. Те е се различават с нищо от тези за изборите през юли. Въпреки това Матева изрази надежда, че при влошена обстановка и нуждата от приемането на нови мерки, преди да бъдат въведени, те ще бъдат обсъдени с ЦИК. Не са вземали нарочно решение дали членовете на СИК трябва да се ваксинират, защото сега няма проблем с това и всеки който реши, може да го направи. По думите й няма да бъде проблем даден човек да стане член на СИК, ако не е ваксиниран. Българите зад граница обаче трябва да спазват изискванията на страната ,където се намират, ако все пак там се изискват такива сертификати.

В петък към РИК ще потеглят общо 280 машини, на които е монтирана демо версията за гласуване, за да може те , заедно с общините, да направят демонстрации на устройствата и как ще се гласува на изборите 2 в 1. Целта е всички граждани да опитат да гласуват. При нужда ще бъдат пратени още устройства, като Матева уточни, че ЦИК е заделила за разяснителната кампания и обучение на СИК общо 400 машини.

Досега се регистрирани 6 родни НПО-та за наблюдатели на вота, както и 2 международни организации.

Подобни статии