Разположиха американска военна техника в близост до Тирана

Тази седмица преди мащабното учение на НАТО „Защитник на Европа 2021“ в главното албанско пристанище Дуръс пристигнаха голям брой контейнери и големи камиони с американска военна техника, съобщи изданието МКД.

Американски представители заявиха, че такава концентрация на военна техника в Албания не е наблюдавана след Втората световна война.

Около 700 единици екипировка от бойния екип на 53-та пехотна бригада на Националната гвардия на Флорида са прехвърлени от американския товарен кораб "Боб Хоуп" в Дуръс, на 33 километра от столицата Тирана.

Те ще бъдат използвани за двуседмичното учение, включващо до 6000 американски войници в шест албански военни бази.

Това е част от ръководеното от САЩ многонационално военно учение „Защитник на Европа“ за 2021, насочено към възпиране на агресията и изграждане на оперативна готовност на редица съюзници и партньори с НАТО. Учението ще продължи от 17 май до 2 юни. Очаква се британски военен кораб също да пристигне в Дуръс през следващите няколко дни.

Около 28 000 американски, съюзнически и партньорски сили от 27 държави участват в учението тази година, което ще се проведе на повече от 30 полигона в повече от 10 държави, от Балтийския регион и Африка до Черно море и Балканите.

Подобни статии