Разпродадоха творби на Пикасо за 100 млн. долара

Картината "Жена с червено-оранжева барета" бе продадена за над 40 млн. долара.

11 творби на Пабло Пикасо бяха продадени за над 100 милиона щатски долара. Това се случи по време на търг в хотел "Беладжио" в Лас Вегас, осъществен от аукционна къща "Сотбис".

Картините и керамичните фигури са били изложени от години в хотела и бяха продадени два дни преди 140-ия рожден ден на испанския художник. Пет от платната са украсявали стените на ресторант "Пикасо" в "Беладжио". В заведението са изложени други дванадесет картини на майстора.

Най-висока цена постигна картината под надслова "Жена с червено-оранжева барета" от 1938 г., на която е изобразена любимата на твореца Мари-Терез Валтер. Тя бе продадена за 40,5 милиона долара, с близо 10 000 долара повече от предварителната оценка.

Търгът бе част от усилията на MGM Resorts International - компанията, която притежава "Беладжио", да разнообрази богата си колекция произведения на изкуството с творби на жени, на цветнокожи, на творци от ЛГБТ общността и на хора с увреждания.
В колекцията сега фигурират близо 900 творби на 200 артисти. Началото й поставя Стив Уин, бивш собственик на "Беладжио".

Подобни статии