Разследване на Нова разкри: Кандидат за депутат в схема за сертификати менте

НФСБ искат изключването на Величко Георгиев

Снимка: Скат Величко Георгиев

Кандидатът за депутат от НФСБ Величко Георгиев е замесен в схема за фалшиви сертификати. До изобличаването му се стигна след разследване на Нова тв.

Според посредник, представил се като Величко Георгиев, на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. Eдин от тях струва 450 лева, когато поръчката е бърза, а за бавна цената е 300 лв. Работи се с еднодозовата ваксина на "Янсен". Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. За всичките 145 души, чиито данни вече е предал посредникът, с когото разговаря екипът на Нова, със старшата сестра ще си разделят 43 500 лева. От медията са сезирали МВР и прокуратурата по случая.

Директорът на дирекция „Национална полиция“ главен комисар Станимир Станев заяви вчера в ефира на Нова тв, че лицето е установено и е поискано свалянето на имунитета му като кандидат за народен представител. Станев отказа да назове партията, от която е посредникът, замесен в схемата с фалшивите сертификати, тъй като "МВР е деполитизирана система". Реакция обаче дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обяви, че още в понеделник ще има заседание на Изпълнителния съвет, на което ще се обсъжда изключването на Величко Георгиев от партията и ще го призоват незабавно да се откаже от кандидатдепутатското си място. Комисар Станев обяви още, че към момента се разследват 10 подобни случая с продажба на здравни документи и във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково.

Според гръцката медия "Катимерини" пък централата на престъпните групировки за издаване на фалшиви зелени сертификати за Гърция е в Сандански. Изданието се позовава на данни на гръцката полиция, предаде БНР. Темата за нередовни зелени сертификати от България стана централна в южната ни съседка след разследване на гръцката обществена телевизия тази седмица. Един от гръцките участници в схемата, пожелал анонимност, разказва пред медията, че гърците плащат по триста евро за документ в България, без да им се постави ваксина. Източници на "Катимерини" твърдят, че в престъпната схема са замесени и гранични служители както от Кулата, така и от Промахон. Още през септември прокуратурата в Солун е възложила на полицията да направи разследване на информациите за подобни сертификати от България. От полицията обаче са прекратили разследването поради трудности в осъществяването му. Неназован високопоставен полицейски служител заявява, че гръцките служби за сигурност са се обърнали към колегите си от България и от Северна Македония, но от двете страни не е имало реакция.

Според РЗИ в Благоевград обаче към момента няма официално подадена информация от гръцките държавни служби към българските власти за масово издаване на фалшиви сертификати в Сандански, както твърдят медии в южната ни съседка. По информация от Регионалната здравна инспекция в Благоевград на граничния пункт Кулата-Промахон здравните експерти, които сканират баркодовете на сертификатите, до този момент не са имали случай на фалшив документ, отхвърлен от системата за проверка, съобщи БНР. Според тях, ако има злоупотреба срещу пари, тя е практически недоказуема, тъй като медиците удостоверяват, че е направена ваксина и никой не може да докаже, че всъщност не е поставена.

Подобни статии