Разследването за убитито от ток момче: Кабелът е незаконен, но с договор с ЧЕЗ

“Смъртта на 16-годишния Людмил е тежко престъпление. Изказвам искрените си съболезнования пред семейството”. Това заяви на кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с инцидента на бул. “Иван Гешов”, където16-годишно момче загина от токов удар.

Фандъкова обясни, че е назначила проверка за случилото се, която е засегнала всички обекти на тротоара пред болница “Св. Иван Рилски”. Трите обекта са поставени с документи от район “Триадица”, тя взима наеми за тях. В документацията за поставянето има пропуски, уточни градоначалникът. Другите два павилиона също били напълно незаконни. 

През 2018г. е имало заповед за премахването им, но документацията е върната заради пропуските. “Кабелът, който се предполага, че е станал причина за смъртта, води до един от обектите на територията на болницата. Той е прокаран напълно незаконно, но има договор с ЧЕЗ за присъединяване”, разказа Фандъкова. По думите й договорът представлява хвърчаща бележка. 

Под договора за присъединяването на кабела седи името на главния архитект на “Триадица” Шишков, но подписът е със запетайка, което означавало, че не е подписан от него.

“Лично разговарях с градския прокурор, изпратихме всички документи от проверката”, заяви още кметът. Тя обясни, че до “Триадица” са изпратени 6 писма от главния архитект Здравко Здравков за предоставяне на данни за павилионите в района, но отговор не е имало. Очаквам отговори от други институции - как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконни обекти, както и от район “Триадица”, категорична бе Фандъкова. 

От своя страна Здравков попита как може незаконни обекти да са свързани с електрическа мощност. “Когато отговаряш за един от най-големите райони в София, с големина като Хасково, трябва да си понесеш отговорността”, категоричен бе главният архитект на столицата. Той заяви, че изискват персонална отговорност от лицата, които не са си свършили работата. Здравков не назова конкретни имена, но повтори “длъжностните лица, които отговарят за процеса”. Фандъкова допълни, че много е важно отговорността да бъде конкретна.

Началникът на дирекция „Управление и анализ на трафика”инж. Димитър Петров съобщи, че на същото място, на което е загинал Людмил, са остранявани незаконни кабели през 2019 г.

Йорданка Фандъкова разкри още, че отварянето на шахтите в София ще започне да се следи с датчици.

Подобни статии