Разследват умишлено убийство за пожара, при който откриха две мъртви деца

Снимка: БНТ

Полицията и прокуратурата във Варна разследват умишлено убийство при пожара във Варна, при който загинаха две деца - момиче на 4 годинки и момченце на 1 година.

Основната версия е, че двете деца са убити, а пожарът е предизвикан с цел прикриване на убийството. Според предварителните заключения на съдебните медици смъртта на децата е настъпила преди пожара, съобщи БНТ.

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство във връзка с пожара в апартамент във варненския квартал „Владислав Варненчик“, който е възникнал миналата нощ на първия етаж в блок 406,  вход 7. При потушаването на огъня от 4 противопожарни екипа е установено, че в жилището се намирали двете невръстни деца - едното на 4 години, а другото на 7 месеца, които са починали. Изясняват се причините и обстоятелствата около възникването на пожара. След потушаване на огъня е извършен първоначален оглед, а днес бе извършен и втори. Текат разпити на свидетели, включително и родителите на загиналите деца. Назначени са съдебно-медицински експертизи за установяване причините за смъртта им, както и пожаро-техническа за констатиране причините за инцидента. Разследването по случая се осъществява от служители на ОД на МВР и се ръководи от прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Родителите на загиналите при пожар във Варна деца, са в Трето РУП- Варна и с тях се водят разговори. Те са с криминални регистрации и са добре познати на полицията,
каза в коментар за инцидента директорът на ОДП - Варна Атанас Михов.  

Освен загиналите деца е пострадала и 77-годишна съседка от третия етаж, която е вдишала дим. Тя е настанена в Клиниката по токсикология на Военноморска болница, без опасност за живота. Унищожен е целият апартамент - домашно имущество, мебели, дограма, битова техника и опушени стени – 250 кв.м. Спасени са съседните 3 апартамента, евакуирани са 36 души, живеещи в жилищният вход.

Жилището, в което изгоряха двете деца, е било със спрян ток, заради неплатени сметки.
Семейство живеело там под наем, отоплявало се с малка туристическа газова бутилка, на която и готвели. Дали тя е била причината за пожара-все още не може да се каже. Децата били с майка си в апартамента, когато е пламнал пожара, коментират съседи от входа. Жената се грижела за децата си, а мъжът вършел обща работа и копаел кладенци. От една седмица нямали електричество.

В социалните мрежи се твърди, че пожарът е предизвикан от взрив, но съседите не го потвърдиха. От полицията бяха категорични, че не може да се говори за взрив. Имало е пожар, който след това може би е причинил избухване на газовата бутилка", казаха още разследващите.

Съседи разказаха, че когато е избухнал пожара, бащата бил до магазина, за да купи мляко. Майката пък е била в апартамента с двете деца. Дали е заспала, докато е готвела, не се знае, но за момента има всякакви предположения и спекулации, като разследващите не изключват версията да има и такъв вариант. Когато бащата се върнал от магазина, пожарът вече обхващал жилището. Той първоначално не могъл да отвори вратата и веднага подал сигнал. Минути по-късно пристигнали четири противопожарни екипа и линейки. Бащата влизал два пъти в горящия апартамент, като първо извел майката и децата, които вече били починали. Майката била обгазена и имала изгаряния. След това мъжът се връща отново, но този път не могъл да излезе през вратата, скача през терасата и си нарязва ръката. 

Две деца са загинали при пожар в апартамент във варненския квартал "Владислав Варненчик", потвърдиха за NOVA от МВР. Те са били момиче на 4 г. и момче на 1 г.

Сигналът за силно задимяване в стълбищна клетка на жилищен вход е получен след 22 часа. То идвало от горящ на първия етаж апартамент. Пламъците са излизали от отворената входна врата на апартамента и терасата.

Пострадала е жена на 77 г. - вдишала дим, настанена е в Клиниката по токсикология на военна болница без опасност за живота. Унищожен е целият апартамент.

Подобни статии