Развеждат книжката и талона

Наследеното от соца синьо картонче отива в историята

Развод на контролния талон и шофьорската книжка предвиждат промени в Закона за движение по пътищата.

Те са внесени за гласуване в деловодството на парламента от Мария Капон и депутати от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ на 27 юли.

По сега действащия закон талоните са неразделна част от книжките и потвърждават тяхната валидност, поради което трябва задължително да се носят. Идеята е информацията за контролните точки на шофьорите да се пази в регистър на МВР, а хартиеният син или оранжев (златен) талон да бъдат премахнати.

„Синият талон нищо не означава, той е една социалистическа измислица, която я няма никъде по света и няма абсолютно никаква функция“, коментира авторът на идеята отпреди много години Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му талонът е измислен по Татово време, когато не е имало информационни системи, за да могат катаджиите да разберат при проверка на водач на пътя дали има някакви нарушения. Сега това е напълно излишно, защото при въвеждане на ЕГН на водача в таблета пътният полицай вижда цялото му досие – дали има невръчени фишове и актове, неплатени глоби, колко са контролните му точки, както и всичките му предишни нарушения. Реално с отпадането на талоните за шофьорите няма да се промени абсолютно нищо освен задължението да ги носят със себе си. В момента глобата, ако не си носиш талона, е 10 лв., припомня Тодоров.

Засега няма яснота дали ще остане привилегията, с която се ползват притежателите на златни талони, издавани на водачи, които в продължение на 6 г. не са извършили нарушение. При сегашните правила, ако шофьор със златен талон бъде спипан в нарушение, той ще си понесе предвидената по закон санкция, но няма да му бъдат отнети контролни точки за първото нарушение. Привилегията не важи при употреба на алкохол или наркотици, както и при отказани проби за тях. „Хипотетично подобна привилегия би могла да се заложи и при проверка с таблет. Ако полицаите установят, че за последните 6 и повече години нямате нарушения, да изскача един златен медал например“, допълни Тодоров.

Във внесения законопроект не е упоменато нищо какво следва да направим физически с картончетата, ако промените бъдат приети. „Ако КАТ кажат да ги изгорим ритуално, ще ги изгорим, ако не – ще ни останат за спомен да показваме на децата какво е било, както се случи със зелените паспорти“, пошегува се Владимир Тодоров.

Подобни статии