Регионалната премиерка на най-многолюдния щат в Австралия подаде оставка заради обвинения в корупция

Снимка: ЕПА/БГНЕС Гладис Береджиклян

Регионалната премиерка на най-многолюдния щат в Австралия Нов Южен Уелс подаде оставка след като служба за борба с корупцията разкри, че я разследва заради предполагаема тайна връзка с бивш депутат, предаде Асошиейтед прес.

Премиерката на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян каза, че оттеглянето й заради течащото разследване от Независимата комисия за борба с корупцията (НКБК) ще отклони вниманието на кабинета й в критичен момент на епидемията от КОВИД-19 в Сидни.
"Оставката ми от премиерския пост не можа да се случи в по-лош момент, но това е напълно извън мой контрол, тъй като НКБК реши да предприеме това действие по време на изпълнените с най-голямо предизвикателство седмици на изпълнените с най-голямо предизвикателство времена в историята на щата. Това е прерогатив на НКБК", каза Береджиклян. "Подаването на оставка сега е против всичките ми инстинкти и нещо, което не искам да направя. Но не ми беше оставен друг избор след изявлението, което беше публикувано днес", допълни тя.
НКБК е независима щатска служба от публичния сектор за борба с корупцията и съобщи, че е започнала разследване дали има конфликт между обществените задължения на популярната лидерка и необявената й лична връзка с бившия й колега от правителството Дарил Магуайър.
Береджиклян ще бъде разследвана заради държавни субсидии, отпуснати или обещани на общности в избирателния район на Магуайър. Тя заяви, че "винаги е действала с най-високото ниво на почтеност".
Береджиклян каза, че съжалява единствено, че заради оставката си няма да може да завърши работата по осигуряване на прехода на щата от ограниченията заради пандемията към нормализиране с нарастването на процента на ваксинираните.

Подобни статии