Режат „Титаник“, вадят радиото на Маркони

Федерален съдия разреши да бъде спасен телеграфът, изпратил злополучния зов за помощ през 1912 г.

Photo: „Ар Ем Ес Титаник“ Помещението с телеграфа е в горната част на кораба.

Повече от век след като се озова на дъното на Атлантическия океан, още един от ключовите артефакти, потънали заедно „Титаник“, може да бъде спасен. Става дума за безжичния телеграф на Маркони, излъчил преди 108 години прочутия зов за помощ, след като лайнерът се е сблъскал с айсберг насред Северния Атлантик, съобщават агенции.

В понеделник федерален съдия разреши на компанията „Ар Ем Ес Титаник“, държаща правата върху потъналия параход, да осъществи желаната операция и да направи опит да извади от останките на кораба радиото. По думите на Ребека Бийч Смит машината има достатъчно висока историческа стойност, за да оправдае изпращането на специален робот, който да я извади от над 3000 м дълбочина.
Според съдията изваждането на радиото „ще допринесе за наследството, останало от незаличимата загуба на "Титаник", на тези, които са оцелели, и на тези, които са загинали при потъването на кораба“. „Ар Ем Ес Титаник“ планира да проведе експедицията по изваждането на радиото през август. Специално конструираният за целта апарат ще бъде оборудван с инструменти, които при необходимост ще бъдат в състояние да разширят корпуса на лайнера, за да проникнат в телеграфното отделение и да извадят радиото.
Американската океанска администрация пледираше, че експедицията е незаконна по силата на федералните закони на САЩ и международните споразумения, но според съдията подобно спускане до останките на „Титаник“ през 2000 г. вече е създало прецедент.
“Титаник винаги е бил обект на страстни и често противоречащи си мнения“, казва морският археолог Джеймс Делгадо, цитиран от в. „Вашингтон пост“. Той е участвал в експедиция до потъналия лайнер през 2010 г. „За някои корабът е мемориал, за други е историческо място, за трети - лобното място на родственик. Някои дори го смятат за възможна туристическа дестинация или за бизнес възможност. Да са намери баланс между всичко това, е изключително трудно“.
“Титаник“ без съмнение е най-известният потънал кораб на света, както и своеобразен монумент на повече от 1500 човека, загинали при корабокрушението през 1912 г. Луксозният лайнер отплава от Саутхямптън, Англия, на 10 април, а малко преди полунощ на 14 април се сблъсква с айсберг и само два часа и 40 минути по-късно потъва, като се разцепва на две части. На борда му има 2224 души, сред които 908 души персонал. По някои данни с „Титаник“ към САЩ са пътували между 38 и 50 българи, като 15-ина от тях са се спасили, а останалите са загинали.
След десетилетия издирване и спекулации останките на лайнера са открити през 1985 г., а оттогава до днес от кораба са извадени стотици артефакти и са изложени в специална експозиция. „Ар Ем Ес Титаник“ възнамерява да включи към нея и радиото, ако експедицията се увенчае с успех.
Според Бритън Нънчак, президент на „Ар Ем Ес Титаник“, изваждането на радиото е изключително важно. “Мнозина го наричат гласа на „Титаник“, а аз не намирам това за твърде грешно - казва той. - Грешно е обаче да се мисли за машината просто като за радио. Историята на „Титаник“ е история за това как се преодолява едно огромно бедствие и тя е много актуална в наши дни.“
По време на експедицията през лятото ще бъде извършен и цялостен видеооглед на останките на кораба, които се разпадат все по-бързо. Съдията разпореди всички записи от огледите да бъдат предоставени на разположение както на съда, така и на Океанската администрация на САЩ.
За следващата година е планирана още една експедиция до „Титаник“. Тя е организирана от компанията „Оушън гейт“ съвместно с „Ар Ем Ес Титаник“ и за разлика от тазгодишната ще бъде с пряко човешко участие. Компанията планира до дъното на океана да бъде спусната специално конструирана петместна подводница, която в момента е в процес на изграждане.

Подобни статии