Режисьорката Джейн Кемпиън ще бъде почетена на кинофестивала "Люмиер"

Фестивалът "Люмиер" бе открит в събота в Лион, Франция, с програма от над 150 филма и документални продукции, разнообразена с отдаване на почит и срещи с именити творци като Джейн Кемпиън, Марко Белокио, Паоло Сорентино и Едгар Морен, предаде Франс прес.

В рамките на 13-ото фестивално издание 67-годишната новозеландска режисьорка Джейн Кемпиън, която наскоро беше отличена на кинофестивала във Венеция, ще получи почетния приз "Люмиер" за 2021 г. Учредителите му обичат да го сравняват с Нобелова награда за кино.

Сред предишните носители на отличието са Франсис Форд Копола, Джейн Фонда, Уон Карвай, Катрин Деньов, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Куентин Тарантино, Кен Лоуч, Жерар Депардийо, Милош Форман, Клинт Истууд. Миналата година почетният приз беше присъден на белгийските режисьори братя Дарден.

Публиката ще може да види или да гледа отново на големия екран седемте филма на Кемпиън, включително последния "Силата на кучето", продуциран от Нетфликс, както и "Пианото", отличен със "Златна палма" в Кан през 1993 г.

Почитателите на седмото изкуство ще могат гледат и други три продукции на Нетфликс - филмът "Изгубената дъщеря", с който актрисата Маги Джиленхол отбеляза режисьорския си дебют и беше отличена за сценарий на кинофестивала във Венеция, "Божията ръка" на Паоло Сорентино, и "Светлосянка" - дебют зад камера на актрисата Ребека Хол. В Лион, както и по-рано във Венеция, стрийминг платформата изяви желание да подчертае своята подкрепа за авторското кино.

Според фестивалните организатори честването на Джейн Кампион е "едно от последните желания на Бертран Таверние. Именитият френски актьор и режисьор беше председател на института "Люмиер" до смъртта си на 24 март тази година. Паметта на Таверние също ще бъде почетена в рамките на фестивала.

Откриването на проявата в събота ще бъде посветено на Бъстър Кийтън с прожекция на "Операторът" - ням филм от 1928 г., възстановен в 4K резолюция.

Философът Едгар Морен, който наскоро отбеляза своя 100-годишен юбилей, ще бъде домакин на един от "майсторските класове" на фестивала.

В допълнение към различните прожекции, ретроспективи и визуализации проявата предлага няколко вечери на филмови концерти в изпълнение на Националния оркестър на Лион.

Фестивалът ще продължи до 17 октомври.

Подобни статии