Рейнджъри обират по €100 хил. от влюбени баби

Мнимите US бойци измамили пет пенсионерки за месец, предлагат им брак, лъжат, че са на мисия в Афганистан

Снимка: Фейсбук Пет жени от България са измамени с огромни суми в последния месец.

Мними американски рейнджъри лъжат наши влюбени пенсионерки и успяват да им измъкнат шеметни суми между 70 000 и 100 000 евро. Само за последния месец в отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП са подадени пет жалби от измамени възрастни жени. Всички са над 60 години и схемата на измамата е една и съща.

Това разкриха от ГДБОП. Същевременно антимафиотите предупредиха и за друг вид измама, за която хората трябва да бъдат много бдителни (виж карето). Получават оферти от уж френски банки за изгодни кредити. Оказва се обаче, че скубят мераклиите за пари назаем с такси за всякакви услуги, които тръгват от 200-300 евро и стигат до по-крупни суми. Общото между двата типа компютърни престъпления е, че го правят африканци.

„Здравей. Как си? Аз съм американски войник и съм на мисия в Афганистан. Тук е тежко, трябва да си говоря с някого, защото не съм много добре психически и не издържам. Жена ми почина, детето ми е в САЩ само, сираче.“ Така измамниците започват чат комуникацията в месинджър с потенциалните жертви. Мишените са винаги от един тип – възрастни жени, над 60 години, които качват снимки, от които личи стандартът им на живот. Мнимите рейнджъри са добри психолози и отлично знаят, че за да докоснат сърцето на богатата баба, трябва да има драма, смърт и любов. Сценарият е идентичен, само имената на измамниците се менят. Един път въпросният киберпрестъпник се представя за Джеймс, друг път за Уилям, трети път за Майкъл и т.н.

Щом бабата поддаде и започне да споделя, мнимият боец в Афганистан започва да разпитва за имотното й състояние. Щом като се увери, че всичко е наред и има какво да се завлече, започва да действа по-настъпателно. „Първо, разбира се, военният се обяснява в любов на възрастната жена, след което директно хвърля бомбата, че иска да се ожени за нея. Казва още, че му предстои важна мисия, от която може и да не се върне жив. Обещава обаче, че ако оцелее, ще дойде в България и ще се венчае за изгората си, за да останат да живеят тук“, разказаха киберполицаи. След около седмица мълчание и липса на всякаква комуникация бабата получава мейл уж от митницата. „Уважаема г-жо Петрова, при нас има пратка, адресирана до вас от рейнджър Джеймс Ханкс. Ако искате да я освободите, трябва да платите мито.“ Това е първото съобщение. След още един ден жената получава второ писмо, в което й обясняват, че са отворили колета и вътре има 700 000 долара за нея, но ако иска да ги вземе, трябва да плати 35 000 долара. Бабата онемява и превежда парите. Друг разиграван от измамниците вариант е, че е открит пръстен с диамант, за който също трябва да се плати мито или ще бъде задържан от властите. Наивните пенсионерки веднага започват да разпродават имоти и да си теглят спестяванията и пращат парите по зададени от измамниците сметки. По данни на ГДБОП само за последния месец петте пенсионерки са олекнали със сумите от 90 000 евро, 60 000 евро, 115 000 евро, 120 000 евро и 70 000 евро. Една от жертвите е на 71 години и категорично отказа да комуникира с медиите, защото се срамува, че е станала жертва на подобен вид измама. „Този вид измами зачестяват и призоваваме хората да са бдителни. Да не водят комуникация с подобни лица, които се представят за военни на мисия в Афганистан или друга размирна държава“, призоваха от ГДБОП.

Антимафиоти работят усилено и по зачестяващи сигнали за мними френски банки, които примамват българи с обещания за големи заеми само срещу лична карта. Както вече от ГДБОП обясниха, се иска сканиран документът на човека, след което започват да го дерат с различни такси. „Най-често сумите, които българите искат да вземат в заем, са около 1200 – 5000 евро. Има обаче и много по-големи в размер на 100 000-200 000 евро. Най-вече на този вид измама се хващат лица, които са в списъка с нелоялните кредитополучатели или т.нар. ЦКР. Хора, които са взели заеми от всички институции у нас, не ги връщат коректно и затова се принуждават да търсят в чужбина“, обясниха киберполицаи. Сред мераклиите за бързи пари били и комарджии с дългове. Ако пък откажели да плащат такси и усетят, че са въвлечени в измама, бандитите ги изнудвали да стават финансови мулета.

 

Оскубаха щерка на бизнесмен с 200 000 евро

Дъщеря на роден бизнесмен е сред първите, станали жертви на мнимите американски рейнджъри на мисия в Афганистан. Младата жена се запознала във Фейсбук с такъв кибербандит и започнала да си пише с него. Комуникацията им траела почти година. Той искал пари за всякакви неща, приложил и схемата с освобождаване на ценна пратка. Цялата сума, която жената превела от любов е 200 000 евро.

 

Ако не дава пари, борчлията става муле

Измамниците, представящи се за френски банкери, използват умело всеки човек, който е пратил данните си. Дори той да усети, че са го въвлекли в измама, те започват да го изнудват със сканираното копие на документите му за самоличност, разказаха антимафиоти. Доста от клиентите за бързи кредити се съгласявали да откриват сметки в чужди банки на свое име, за да получават дребни суми, но редовно. Така обаче се превръщали в съучастници в схеми за пране на пари.

Подобни статии