Реколтата от рапица в Добричкия регион със среден добив 316 килограма е по-добра от миналата стопанска година

Реколтата от рапица в Добричкия регион е по-добра от миналата стопанска година. Земеделските производители прибират рапично семе при среден добив 316 килограма, съобщават от областната дирекция "Земеделие". Сушата през миналата година свали добива и от маслодайната култура, от която се произвежда биодизел, до 202 килограма от декар, сочи сравнението.

От засетите общо 65 615 декара с рапица вече са ожънати 27 478 декара, посочват от земеделската служба. През зимата от измръзване са пропаднали близо 7000 декара.
Рапичното семе се използва в хранителната индустрия за добив на масло, което се смята за диетично поради по-голямото съдържание на ненаситни мастни киселини. От културата се произвеждат и продукти за химическата промишленост - бои, лакове, смазочни масла.

Подобни статии

 • Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Добитата пшеница през 2021 г. е с 52 процента повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно, съобщиха от пресцентъра на министерството.

  35
 • Близо 50 000 стопани ще бъдат подкрепени със 70 милиона лева заради кризата с COVID-19

  Близо 50 000 стопани ще бъдат подкрепени със 70 милиона лева заради кризата с COVID-19

  Близо 50 000 стопани от секторите "Животновъдство", "Растениевъдство" и "Пчеларство" ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева заради повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива, вследствие на пандемията. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по животновъдство и на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

  32
 • Виното от реколта '21 с топ качество

  Виното от реколта '21 с топ качество

  Произвеждаме със 17 милиона литра повече от 2020-а

  Виното от реколта 2021 ще бъде с топ качество, по-добро дори от това от 2013 г. Това стана ясно по време на откриването на гроздобера на официална церемония във вила „Мелник“, с. Хърсово, на която присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на земеделието Христо Бозуков.

  123