Рекорд: Най-ценната БГ монета продадена за $36 000

Останали са само 10 бройки от претопената двулевка с лика на Фердинанд от 1916 г.

Най-ценната българска монета бе продадена на търг в САЩ за рекордната сума от 36 000 долара, съобщи „Телеграф“.
Става въпрос за сребърна двулевка с лика на цар Фердинанд, изсечена през 1916 г.

Извънредно рядката монета е била продадена на онлайн търг на Американската нумизматична асоциация (АНА), организиран от аукционната къща „Стакс Бауърс“. Първоначалната й оценка бе за едва 10-15 000 долара. Поради големия интерес обаче окончателната й цена достигна 36 000 долара, тоест над три пъти по-скъпо. Не се съобщава кой е новият собственик, който е подал печелившата оферта.

В предварителната информация за ценната монета се казва, че тя е изсечена през 1916 в словашкия град Кремница или във Виенския монетен двор. Твърди се, че тя е на второ място като най-добре запазена. Двулевката от 1916 г. е изключително рядка, много рядко се появява на пазара с подобно качество и затова е много търсена от колекционерите. Според „Стандартният каталог на световните монети“ монетата от 1916 г. е била изтеглена от обращение и претопена. Не е ясно колко бройки остават в наличност. Според някои източници са оцелели само 10 екземпляра. Други твърдят, че са останали 30 бройки. Макар точният брой на оцелелите екземпляри да не е известен, ясно е, че количеството им е много ограничено, изтъкнаха от „Стакс Бауърс“.

„Да, знаем за този аукцион. Откъде се е появила монетата – никой не знае“, бе краткият коментар пред „Телеграф“ на шефа на Софийското нумизматично дружество Георги Георгиев. Монетата от 2 лева, емисия 1916 г. с лика на цар Фердинанд, е мечта за всеки колекционер, категорични са нумизматите. Смята се, че това е най-ценната и скъпа българска монета. Тиражът й бил над 2,2 милиона екземпляра, но цялата емисия е изтеглена, а среброто претопено за други цели. Изработена е от сребро проба 835/1000 с тегло 10 г и диаметър 27 мм. На едната страна е номиналът и годината на сечене, на другата – ликът на Фердинанд и надпис „Фердинанд Цар на Българите“. На гурта има вдлъбнат надпис, специфичен за княжеския период, който гласи „Боже пази България“. Художникът е Рудолф Маршал. Нумизмати коментират, че най-скъпата българска монета, продавана досега, е достигала цена 40-50 хиляди лева. Монетата от 2 лева от 1916 г. обаче бие всички рекорди.
Любители нумизмати, особено начинаещите, пък могат да се снабдят с реплика на най-ценната монета. Такива се продават в платформите за онлайн обяви, а цените им варират от 25 до 40 лева.

Подобни статии