Рекорден брой участници има в 21-вия майсторски клас на Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска

Рекорден брой участници има в 21-вия майсторски клас на Райна Кабаиванска, съобщават от Нов български университет /НБУ/.

Общо 16 млади оперни певци от седем държави е избрала Кабаиванска за обучение. Обичайно, тя приема до 12 участници, но големият наплив от таланти тази година увеличи броя на одобрените кандидати, уточняват от НБУ.
Познати за българската публика и не за първи път в класа са Александрина Михайлова - лауреат на конкурсите "Гена Димитрова" (Плевен), Premio Etta e Paolo Limiti (Милано) и конкурса за млади изпълнители на академия "Ла Скала"; Мила Михова - лауреат на академия "Росиниана" в Пезаро; Весела Янева - солист на Софийската опера и балет; Йосиф Славов. Класирани са още представители на Аржентина, България, Италия, Русия, Украйна и Южна Корея.
След 4-седмичното обучение с Райна Кабаиванска, младите певци ще се изявят в два големи концерта под диригентството на Найден Тодоров. Това са "Белканто" в Античния театър в Пловдив на 28 септември и в Софийската опера - на 1 октомври. Тогава ще бъдат обявени и новите стипендианти на дарителския фонд "Райна Кабаиванска", които ще получат възможност да продължат обучението си в Италия.
През октомври артисти от майсторския клас ще участват в концертно изпълнение на "Бохеми" в Aula Magna на университета La Sapienza в Рим, в концерти в оперните театри в Севиля и Болоня и в зала "България" в София. През декември пълен състав от школата на Кабаиванска ще представи "Турандот" в Софийската опера.

Подобни статии