Рекордни $9 млрд. похарчени в онлайн търговия в САЩ

Онлайн продажбите на Черния петък достигнаха нов рекорд тази година, тъй като предпазливите заради пандемията американци предпочетоха да пълнят виртуалните си колички вместо истинските, предаде Асошиейтед прес. Потребителите са похарчили 9 млрд. долара в американски търговски платформи през Черен петък, по данни на Adobe Analytics. Това е ръст с 22 процента спрямо предишния рекорд от 7,4 млрд. долара, поставен на 2019 година.

Най-голямо търсене през последния “черен петък” се използва от мобилни устройства, различни домакински уреди. В сравнение с предходните години интересът на купувачите към бижута и обувки е значително намалял.
Анализаторската компания очаква днешният Кибер понеделник да бъде денят с най-големи онлайн продажби в историята на САЩ и на него да бъдат похарчени между 10,8 млрд. долара и 12,7 млрд. долара. Сред причините за рекордните суми е фактът, че хората вече купуват по интернет и неща като хранителни стоки и алкохол, с които по-рано се снабдяваха от физическите магазини, отбелязва Адоби. Колкото до по-традиционните подаръци, сред най-популярните продукти са конструкторите Лего (Lego), слушалките ЕърПодс (AirPods) на Епъл (Apple), телевизори Самсунг (Samsung) и видео игри.
От подема в онлайн търговията спечелиха както големи търговски вериги като Уолматрт (Walmart) и Таргет (Target), така и малки търговци, отчита Адоби. Продажбите на големите магазини са скочили с 403 процента в Деня на благодарността и на Черния петък спрямо средното дневно ниво за октомври. Увеличението при продажбите на малките магазини е сходно - 349 процента. 

Традицията на ноемврийските разпродажби още от XIX

 В САЩ традицията на разпродажбите в петъка след Деня на благодарността датира от XIX век. Същият термин "черен петък“ е измислен за първи път от американците, които били крайно недоволни от огромните задръствания, наблюдавани в този ден. По-късно името губи своя негативен оттенък, започва да се използва изключително във връзка с най-големите продажби през годината и вече в този смисъл се разпространява както в САЩ, така и по света.

Подобни статии