Ремонтират трасето на култовия трамвай №5 догодина

"До края на годината трябва да сключим договор за ремонта на трамвайното трасе на линия 5. Веднага щом позволи времето догодина ще започне реконструкцията от ул. "Алабин" до "Княжево", без частта около Руски паметник". Това съобщи зам.-кметът по строителството на София Ангел Джоргов при инспекция на ремонта на бул. "Тодор Каблешков".

Ремонтът на трамвайните линии се планира от общината в последните години, но удря на камък. През 2017 г. в конкурса за реконструкцията на трасето се включиха 7 фирми, но той бе прекратен заради несъответствие между проектната документация и количествената сметка. Преди две години нов конкурс бе спечелен от "Джи Пи Груп", но по-късно фирмата се отказа. Това се случи три дни след като премиерът Бойко Борисов разпореди на АПИ "Джи Пи Груп" да бъдат извадени от проектите с европейско и държавно финансиране.

Относно реконструкцията на "Каблешков" Джоргов съобщи, че обновяването на кръстовището с ул. “Луи Айер“ ще бъде замразено до следващия строителен сезон. Причините са валежи през юни и юли, което довело до забавяне на ремонтите дейности в другите участъци на булеварда, както и премахването на топлофикационен колектор, който се е оказало, че не е действащ. „Към средата на ноември ще сме готови с кръстовището до "Луи Айер" и с оглед на това, че "Каблешков" е част от вътрешния градски ринг и движението е изключително натоварено и тежко, преценяваме, че самото кръстовище ще го работим през следващия строителен сезон", обясни Джоргов. Рехабилитацията на северното пътно платно на булеварда в участъка от бул. "България" до ул. "Делян Белишки" също ще се извърши догодина.

Джоргов съобщи, че на 22-ри срещу 23-ти октомври ще бъде пуснато движението на кръстовището на "Каблешков" и "Боянски водопад". След това за две седмици ще се довърши и кръстовището с "Костентски водопад". Ще се довършват и тротоарите от "Костенски водопад" до "Делян Белишки".

Зам.-кметът обясни още, че в момента се изгражда ул. "Николай Коперник" от Плиска до "Шипченски проход", където се очаква ремонта да приключи преди зимата.

Подобни статии

 • БСП подаде сигнали в прокуратурата за злоупотреби в Столична община

  БСП подаде сигнали в прокуратурата за злоупотреби в Столична община

  Народните представители на БСП от София Георги Свиленски и Христо Проданов, и общинските съветници от левицата в София Михаил Ставрев, Иван Виделов и Диана Тонова внасят сигнал в прокуратурата за драстични нарушения и злоупотреби при провеждане на обществена поръчка за над 50 млн. лева, пишат от пресцентъра на столетницата.

  94
 • Планът за интегрирано развитие на Столичната община е приет

  Планът за интегрирано развитие на Столичната община е приет

  Столичният общински съвет /СОС/ прие Плана за интегрирано развитие на Столичната община. Това е нов вид стратегически документ, регламентиран със Закона за регионалното развитие, Правилника за неговото прилагане и Методическите указания, утвърдени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Той обхваща периода 2021 - 2027 г. и е резултат от усилията на екипите на общината и месеци работа, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи Плана пред общинските съветници.

  146
 • Кръщават уличка в Стара Загора на футболист-легенда

  Кръщават уличка в Стара Загора на футболист-легенда

  Останала безизменна до сега уличка в квартал Кольо Ганчев да бъде кръстена на легендарния футболист Петко Петков, който почина на 10 януари м.г., предлагат членовете на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при старозагорския парламент.

  138