Решаващите латино избиратели търсят повече внимание от Байдън

Джо Байдън - предполагаемият съперник демократ на Тръмп на изборите на 3 ноември.

Като много пуерториканци Уилсън Ривера смята, че президентът Доналд Тръмп е отговорен за неадекватната според него реакция на правителството на САЩ към урагана "Мария" - бурята от 2017 г., която опустоши острова и принуди Ривера да се премести във Флорида. "Той трябва да си върви", каза Ривера за Тръмп. Но 34-годишният учител не подкрепя и Джо Байдън - предполагаемия съперник демократ на Тръмп на изборите на 3 ноември.

Ривера и други пуерторикански избиратели, регистрирани във Флорида, заявиха за Ройтерс, че искат Байдън да предложи по-смели идеи по въпросите, засягащи страната и тяхната общност, включително за възстановяването от икономическия удар, нанесен от пандемията от коронавируса.

Това тревожи стратезите на демократите и латино активистите, които казват, че хилядите пуерториканци, изселили се заради урагана, би трябвало да са главните поддръжници на Байдън в колебаещата се Флорида, която републиканецът Тръмп спечели с 1,2 пункта разлика на изборите през 2016 г.

Те не само се подиграваха на начина, по който Тръмп ръководеше усилията за възстановяването на американската територия след урагана "Мария", но и виждаха как хората от латиноамерикански произход повече от други бяха оставени да боледуват и да губят работа в резултат от разпространението на коронавируса.

Национално проучване

на Ройтерс/Ипсос показва, че едва около една четвърт от испаноезичното население би избрала Тръмп при двубой с Байдън. Но броят на подкрепящите Байдън е паднал от 51 процента през януари до 46 процента през април, а в същото време подкрепата за Тръмп е останала стабилна.

Според изследователския център "Пю" бившият президент Барак Обама е спечелил 71 процента подкрепа от испаноезичното население през 2012 г. в кандидатска двойка с Байдън. Демократката Хилари Клинтън е спечелила 66 процента от гласовете на испаноезичното население през 2016 г.

Демократи и латино стратези казват, че е необходимо кампанията на Байдън да покаже, че нещата са спешни - и като послание, и като работа на място, за да спечели очакваната най-голяма група избиратели от небялото население на президентските избори през 2020 г.

"Няма да е достатъчно просто да казваш отрицателни неща за президента Тръмп, за да бъдат подтикнати хората да гласуват за някого", каза политическият консултант Хавиер Куебас, работил за кандидатпрезидентските кампании на Ал Гор и Джон Кери.

Служители от кампанията на Байдън казват, че засилват фокуса върху испаноезичните избиратели след "ограничените си и непоследователни" действия по време на кандидатпрезидентската битка на демократите, която на практика приключи миналия месец.

Те се насочват към големите испаноезични общности в щати като Флорида и Аризона, както и в по-малките, но потенциално решаващи общини в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, които имат по-многобройно население от латиноамерикански произход от разликата, с която Тръмп победи в тези решаващи щати през 2016 г.

"Все още не сме запалили двигателя", каза висшият съветник на Байдън Кристобал Алекс, оглавявал преди това влиятелната организация "Латино виктъри фънд". "Когато го направим, ще видите доста значително увеличаване на подкрепата за вицепрезидента Байдън."

Сложни усилия

Задачата на Байдън да накара испаноезичното население да гласува се усложнява от пандемията от коронавирус, която го ограничава до провеждане на виртуални събития от дома си.

Кампанията трябва бързо да намери нови начини за установяване на личните контакти, необходими, за да бъдат накарани избирателите от латиноамерикански произход да гласуват, каза бившата служителка в кампанията Ванеса Карденас, работила по връзките с населението от латиноамерикански произход в кампанията на Байдън на първичните избори.

"Трябва да говориш техния език, но нямам предвид просто да говориш испански - трябва да говориш по темите, които ги вълнуват", каза Карденас. "Те трябва да усещат лична връзка с теб."

Разнообразните интереси на тази група избиратели превръща задачата в предизвикателство.

Във Флорида наброяващите 1,1 милион пуерториканци в щата гласуват предимно за демократите, докато 1,5-те милион американци от кубински произход по традиция подкрепят републиканците заради твърдолинейната политика на партията към ръководеното от комунистите кубинско правителство.

Много хора от латиноамерикански произход са част от евангелистки общности, привлечени от съпротивата на Републиканската партия срещу абортите и правата на гейовете.

Тръмп, който на практика не среща съпротива като кандидат на републиканците, има повече време да развие инициативата "Хората от латиноамерикански произход за Тръмп", чието начало беше поставено от вицепрезидента Майк Пенс в Маями през юни 2019 г.

Регионалният политически директор на комитета "Победа за Тръмп" Алекс Гарсия каза, че призивът на Тръмп към латино общността ще изтъкне постиженията му във вътрешната и външната политика.

Много испаноезични избиратели се противопоставят на усилията на Тръмп за построяване на стена по границата между САЩ и Мексико и на неговите агресивни практики за депортация. Но депортирането на голям брой хора при управлението на Обама също кара някои хора от латиноамерикански произход да се отнасят предпазливо към Байдън.

Бившият вицепрезидент казва, че ще наложи мораториум върху депортациите, с изключение на извършителите на престъпления, съпроводени с насилие, ще отмени указите на Тръмп за имиграцията и ще внесе законопроект за имиграционна реформа в първия си ден в Белия дом.

Кампанията на Байдън беше домакин на виртуални събития този месец под мотото "Тодос кон Байдън" (Всички с Байдън), а съпругата на кандидата Джил Байдън проведе видеоразговор с латино лидери в Аризона миналата седмица.

Тя също така провежда седмични разговори с членове на комитета на американските конгресмени от латиноамерикански произход, които агитират нейния съпруг да избере жена от латиноамерикански произход за свой кандидат за вицепрезидент, за да покаже ангажираност с испаноезичните избиратели.

Реакциите

Тези усилия засега се посрещат хладно от някои избиратели.

44-годишният Хосе Ниевес, който е старши пастор в Първа обединена методистка църква на Кисими близо до Орландо, Флорида, каза, че неговото паство е пълно с хора, изпитващи затруднения да се платят наема и да си купят храна, след като са загубили работа в туризма заради затварянето на предприятия във връзка с коронавируса.

Безработицата сред хората от латиноамерикански произход достигна 18,9 процента в САЩ този месец - повече, отколкото сред други етнически групи, а данните от Флорида показват, че те са нпо-силно засегнати от вируса, съставлявайки най-малко една трета от случаите на КОВИД-19 в щата.

"Определено усещам, че има прекъсване на връзката с нуждите на пуерториканската общност и тези, които държат политическата власт", каза Ниевес и добави, че иска да чуе как Байдън ще обърне внимание на нуждите на общността.

43-годишният служител от правоприлагащите органи Джейкъб Руис от Кисими се е разочаровал от Тръмп, след като е гласувал за него през 2016 г. Той каза, че Байдън може да спечели него и други хора от латиноамерикански произход, ако предложи убедителен план за възстановяването на страната.

"Ако (Байдън) може да бъде гласът на единството, да успокои хората и същевременно да представи виждане, което да вдъхне надежда, мисля, че той може да успее", каза Руис.

Подобни статии

 • В Хонконг духат ветровете на промяната, на която Китай се опитва да попречи

  В Хонконг духат ветровете на промяната, на която Китай се опитва да попречи

  Китайският парламент одобри в четвъртък спорен законопроект за националната сигурност, отнасящ се до Хонконг - решение, което се очаква да предизвика протести в този международен финансов център и да повиши напрежението със САЩ. Но какво точно представлява този закон?

  199
 • Италианският Ухан: живот след

  Италианският Ухан: живот след "коронавирусния метеорит"

  Точно тук в средата на февруари започна всичко. Спокойно градче в Ломбардия, Северна Италия - Кодоньо, където беше регистриран "пациент номер едно", се радва отново на известна свобода, докато Италия излиза от карантината, но пази белезите от шока от коронавируса и страха от завръщане на епидемията.

  80
 • Коронавирусната криза удари и медиите

  Коронавирусната криза удари и медиите

  Уволнения, принудително минаване на намалено работно време и съкращаване на заплати на шефове - всичко това се случва все по-често в медиите по време на кризата с коронавируса въпреки високия интерес на читателите към информацията, а навсякъде по света оказва натиск и сриването на рекламния пазар.

  122