Ричард Алибегов: Държавата абдикира, прехвърля отговорността за ваксинацията на бизнеса

Снимка: Булфото Ричард Алибегов е роден на 11 юни 1976 г. в София. Завършил е икономика във Виена. В ресторантьорския бизнес е от 2012 г. Председател е на Българската асоциация на заведенията от 2018 г. През 2020 г. е избран за председател на Конфедерация на туристическия бизнес

"Август беше много силен за туристическия бранш, но това е един месец и той няма как да компенсира година и половина липса на туризъм. Очертава се и изключително слаб зимен сезон. Тези средства, които са реализирани през август, ще отидат за погасяване на стари задължения и най-вероятно няма да остане нищо", коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

- Г-н Алибегов, обявихте бойкот на здравните мерки. Докога ще продължавате да протестирате, разговаряли ли сте със здравното министерство за облекчаване на мерките?

- Ще започна отдалече, защото хората остават с грешни впечатления за протеста. Този протест не е политически. А на въпроса защо не сме протестирали тогава, а сега - първо, тогава нямаше ваксина, няма за какво да се хванем, за да останем да работим. Бяха изготвени икономически и социални мерки, които обаче не бяха достатъчни. Както знаете, и тогава ние искахме оставката на г-н Костадин Ангелов. Сега вече нещата стоят по съвсем различен начин.

- Какви са конкретните причини сега да протестирате?

- Причините сега да протестираме масово в цялата страна са няколко. Първо, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров през 2020 година е дал 10 интервюта, от които ясно си личи неговото мнение за коронавируса. Той многократно в изявленията си в официални медии е заявявал, че такъв вирус няма, че пандемията е преекспонирана, че носенето на маски няма смисъл. Същият този човек, ставайки министър, променя позицията си. България е единствената страна, която има налични четири вида ваксини. Всеки може да се ваксинира дори докато разхожда кучето си или като ходи на кино. Държавата не направи нищо през цялото лято да мотивира по някакъв начин хората да отидат да се ваксинират, както направиха другите страни. И сега изведнъж, след като всички повтаряха след третата вълна, че ще има четвърта, и това не е изненада, държавата абдикира и прехвърли отговорността на бизнеса и не само на нашия. Оттук идва цялото недоволство. Ние месеци повтаряме и пишем писма на министрите на икономиката, финансите и туризма за срещи, на които да се обсъдят и направят мерки за подкрепа, ако се стигне до четвърта вълна. Нищо от това не се случи, ние сме единствената страна, която въведе здравни мерки, без каквито и да е икономически и социални мерки.

- И все пак ограничителните мерки целят запазване на здравето и живота на хората.

- Реално, ако ние спазим тази заповед, нашите хора, персонала, тоест нашия най-голям капитал, ще ги оставим на улицата без един лев. Това важи и за бизнесите, които са ограничени, защото ние трябва да освободим персонал. Не, няма да го направим този път. Коренно различна е ситуацията, няма нищо общо с преди, независимо от това кое правителство е било, както се опитват да бъде внушено на аудиторията. Заимстваме мерки от чужбина, а именно в заведенията персоналът и клиентите да са ваксинирани, обаче там държавите си свършиха работата. При 70% ваксинирани може да се изисква това от бизнеса. Мога да ви дам последния пресен пример от Англия, където дискотеките и клубовете ще работят от края на септември и началото на октомври само с ваксинирани клиенти. Причината е, че са изчислили, че дотогава ще ваксинират достатъчен брой хора на възраст от 18 до 28 г. Те знаят какъв е таргетът на клубовете. Разбирате, че това, което искат да наложат д-р Кацаров и д-р Кунчев, е масов фалит на бизнеса. При 16% ваксинирани, 80 на сто от тях хора над 70-годишни, кой ще ходи по заведенията или на фитнес? Това е тотална абдикация на държавата и оттук дойде това масово недоволство. Над 65 000 са се включили в протестите за 10 дни. Това са ресторантьори, детски клубове, сватбени агенции, кетъринг фирми, таксита, хотелиери, фитнеси, те всички са потърпевши от ограничителните мерки, защото са свързани с нас.

- Вие какви компенсации за бизнеса предлагате при затваряне или ограничаване?

- Първо, нашето предложение беше да вземат всички пари, които са предвидени за нашия бизнес, и да ги дадат на лекари на първа линия, на болниците, а нас да ни оставят да работим при минимални ограничения. Ние пари от държавата не искаме, ние парите ще си ги изкараме. Парите трябва да отидат на друго място - няма кислород, няма лекарства, лекарите стачкуват, че не си взимат парите, спешна помощ има нужда от финансиране. Тези пари трябва да отидат там.

- Но за здравната система също се отделиха значителни суми.

- Милиони се наляха в здравната система за година и половина, а промяната е абсолютно нулева. Прави се една и съща грешка без никакъв резултат, а именно - затварят се заведенията, а бройката на заразените се покачва. Ако трябва да се затваря нещо, то трябва да е навсякъде, където има струпване на хора. Не може да оставиш хипермаркетите с играчки, стоки за ремонти, мебелни магазини, които не са от първо значение, където хората се струпваха, а в същия момент да затвориш заведенията, където има отстояние и то се спазва. За нощните заведения можеше да се направи така, че да могат да работят при определен капацитет. Държавата няма капацитет да контролира и затова е по-добре да ги затвори... Каква е тази политика, страна - членка на ЕС, да отнеме правото на дадени лица и в същия момент да не ги обезщети. Това, че държавата въвежда някакви ограничения, не се отразява по никакъв начин на сметките, нито наемът се намалява, нито банките предлагат облекчения, разходите си остават 100%. Фитнесите протестират, защото те са ограничени на 30% капацитет и не могат да поемат 100% разходи. Разликата трябва да се поема от държавата, за да има спокойствие, да няма бунтове, за да са осигурени хората. Кой ще пълни този бюджет после? Нали бизнесът трябва да остане, за да внася данъци?

- На последния ви протест в София се появиха депутати от настоящото Народно събрание, но те бяха изгонени от протестиращите. Защо?

- Разбира се, че ще ги изгоним. Каква работа имат те на протеста?

- Може би са искали да ви подкрепят.

- Вие поне ни следите, че аз и моите колеги сме непрекъснато в медиите, където обясняваме какъв ни е проблемът. Да сте чули нещо в Народното събрание на тази тема? Всичко в момента е ПР и предизборна кампания. Тези хора, излизайки навън, искат да яхнат протеста и да покажат, че са партия от протеста. Ние видяхме протеста миналата година и видяхме какво направиха с всички тези млади хора, които вярваха в промяната. Същите тези млади хора, които гласуваха за тях, сега ги освиркаха. Защото в момента, в който влязоха в парламента, те изневериха на всички тези отвън на площадите, които със сигурност имаха право. Миналата година ние не се включихме в тези протести, защото нашите искания тогава бяха икономически. Тогава, в тази ситуация, затворени, една оставка на правителството щеше да ни фалира, нямаше с кого да договорим икономически и социални мерки. Както знаете, някои от тези хора, които изгонихме, са собственици на жълти медии, те бълват по наш адрес и се опитват да омаловажат, че тези над 60 000 души, които излязоха в цялата страна, са били платени, че аз съм бил платен. Не, ние имаме реален бизнес за разлика от тези хора, които не са платили една осигуровка в живота си, не са изхранили едно семейство. Ние имаме реален бизнес и искаме да го спасим. Искаме да спасим хората, които сме обучили и с които работим години. За себе си мога да кажа, че имам кадри от над 30 г., тези хора се ожениха, създадоха семейства и аз сега трябва да ги оставя на улицата. Не, няма да го направя. Затова не искаме да спазваме заповедта.

- Всички нощни клубове ли обявяват бойкот на мерките?

- Петък и събота ще работят всички нощни клубове.

- Как ще продължи протестът ви, ще има ли и в други райони?

- Имаше в Монтана, в Кърджали, а после ще обявим и за другите градове. Към нас се присъединяват и таксиметровите компании, превозвачите. Ние пък ще подкрепим техния национален протест на 28 септември със затваряне на цялата държава и спиране на транспорта в цялата страна. Ние няма да се уморим, защото няма какво да правим, няма накъде да отстъпваме. Просто браншовете, които ни подкрепят, стават все повече. Те може да не са затворени или ограничени, а в същия момент техният бизнес е спрял поради това, че заведенията не работят. От таксиметровия синдикат казват, че имат 30% спад в момента, в който се затворят нощните заведения. Кой ще ги компенсира тези хора? Никой, защото в заповедта не е забранено да се ползва такси. Охранителни, почистващи фирми, изпълнители, озвучителни фирми – всичко това е свързано с нашия бизнес. Най-обидното е, че всеки ден излизат министри от служебния кабинет и разказват откровени лъжи в ефир. Говорителят на служебното правителство г-н Кутев например твърди, че държавата не е спирала помощите и че пари има. Нищо от това не е истина, мярката 60/40 е спряна в момента. А дизайнът, който направи служебното правителство, се промени, така че 70% от тези, които я ползваха, отпаднаха, тъй като няма как да кандидатстват. Няма нито една мярка за бизнеса и за служителите.

- Бихте ли коментирали летния сезон и дали поскъпването на енергоносителите ще се отрази в цените в заведенията?

- На този етап ние не можем да си позволим да вдигнем цените. 35% са завишени сметките за еленергия спрямо миналата година, а още не е дошла зимата. На хотелите оскъпяването е над 40%, те също няма как да си позволят да вдигат цените. За летния сезон мога да кажа, че август беше много силен за туристическия бранш, но това е един месец и той няма как да компенсира година и половина липса на туризъм. Очертава се и изключително слаб зимен сезон. Тези средства, които са реализирани през август, ще отидат за погасяване на стари задължения и най-вероятно няма да остане нищо.

- Завърнаха ли се хората по заведенията, стигнаха ли до нивата от преди пандемията?

- Не, спрямо нивата от 2019 г. сме много далече, може би на 40-45%. Няма как и да се възстановят, тъй като почти всички граници са затворени, пътуванията са доста ограничени. Чуждестранните туристи са по-малко. Тези допълнителни ограничения ще доведат до още по-големи затруднения.

- Колко от персонала вече е ваксиниран?

- По статистика от миналия месец 43% от служителите в туристическия бранш са ваксинирани и 46% преболедували.

Подобни статии