Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Ковид фалира над 7500 заведения

И пари да даваме – не можем да принудим насила персонала си да се ваксинира

Снимка: БТА Ричард Алибегов е завършил бизнес мениджмънт във Виена. В ресторантьорския бизнес е от 2012 г. От 2018 г. е председател на Българска асоциация на заведенията

"Ние не сме съгласни с този анти-Ковид план, който всъщност не е план за борба с Ковид. Знаете, че затваряне на бизнеса не води до лекуване на Ковид, а отлагане на проблема. Единственото нещо, което очевидно за момента може да помогне, е ваксинацията. Служебното правителството в лицето на министъра на здравеопазването не направи в последните три месеца абсолютно нищо в тази насока", казва в интервю Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

- Г-н Алибегов, ресторантьорският бранш прекрати ли протестите си? Какви ще бъдат вашите действия оттук нататък?

- В момента тече организация за национални протестни действия във всички градове на страната. Утре (днес-бел. ред.) имаме среща с Министерство на здравеопазването, със здравните власти. Срещата е насрочена от тях.

- Какво ще обсъждате?

- Не знам какво ще се разбираме, честно да ви кажа. Ние ясно сме заявили нашата позиция. В четвъртък сме получили покана и в Министерството на икономиката с цел изработване на евентуални мерки.

- Какви са вашите предложения?

- Ние сме ги казали многократно. Ние не сме съгласни с този анти-Ковид план, който всъщност не е план за борба с Ковид. Знаете, че затваряне на бизнеса не води до лекуване на Ковид, а отлагане на проблема. Единственото нещо, което очевидно за момента може да помогне, е ваксинацията. Служебното правителството в лицето на министъра на здравеопазването не направи в последните три месеца абсолютно нищо в тази насока. В същия момент издадоха един план, който няма нищо общо с ваксинация, но министърът определя кой бизнес ще просъществува и кой не. Обяснихме многократно, че бизнесът няма как да работи на 30% капацитет при 100% разходи. Защото това, че ние ще бъдем ограничени на 30% капацитет, не значи, че кредитите ще паднат на 30%, че наемите на помещения ще паднат на 30% или пък данъците. Разбирате, че ние трябва да плащаме всичко на 100% при 30% капацитет. В същото време беше изнесена невярна информация от Министерство на здравеопазването, че това е план за ограничение и че няма да бъде затваряно нищо. В плана пише – 30% капацитет и работно време до 23 часа. Нали разбирате, че всички нощни заведения, барове, клубове в този момент ще затворят.

- Какво точно предлагате? Искате да работите без ограничения, така ли?

- Какво означава без ограничения. В последната година и половина повече сме били ограничени и неработещи, отколкото работещи. Това, което ние искахме от здравните власти, е да ни оставят да работим на 50% капацитет, да се стимулира ваксинационния процес, а не да се чудят как да ни затворят нас и да отложат решения за лекуване на Ковид на по-нататъшен етап. Затварянето на бранша не лекува Ковид. Ще затворят някои браншове, ще паднат бройките заразени, после ще се вдигнат отново. Това е едно отлагане на проблема, който видяхме в последната година и половина, че не води до абсолютно нищо. В Европа се намират други начини вече, никой не иска да затваря икономиките.

- Смятате, че може да продължавате да работите на 50% капацитет?

- Ние сега работим на 50%.

- Но не всички спазват това ограничение.

- Да, много от колегите не го спазват, тъй като финансово не им излиза сметката. България е единствената страна, в която няма никаква помощ в сектор туризъм, откакто сме отворили. В цяла Европа хотелиерството и ресторантьорството работят и въпреки това продължават да получават помощи с цел последствията от затварянето да се преодолеят по-лесно. Фирмите са задлъжнели към партньори, към държавата. Второ, България е единствената страна, която разполага с четири вида ваксини, можете да се ваксинирате, докато ходите на кино, докато разхождате кучето в парка. Но държавата не съумява да стимулира хората да се ваксинират. В същия момент тя се опитва да прехвърли на нас, бизнеса, отговорността с изказвания, че ако 100% от персонала ви е ваксиниран, ще ви оставим да работите. Ние нямаме законово право да изискваме това от нашия персонал.

- Каква част от персонала в ресторантьорството е ваксиниран? Стимулирате ли ваксинацията на персонала?

- Никак не можем да ги стимулираме. Предлагаме пари, всичко… не искат да се ваксинират. Хората се наслушаха една година и половина на глупости по телевизията от различни лекари. Между другото преди сегашният министър на здравеопазването да заеме сегашния си пост в разни медии даваше интервюто как маските не вършат работа, как това е един обикновен вирус, как в България имало много по-тежки вируси и не са предприемани такива мерки. Как ние да мотивираме нашите хора? Те казват – ако искате да ни ваксинирате, ние си подаваме молба за напускане. Отново това изискване е само към нашия бранш.

- Имате ли данни каква част от персонала във вашия бранш е ваксиниран?

- Нямам към момента такива данни. Ваксинацията в България е доброволен акт, няма как да накараме служителите си да се ваксинират и нямаме законово основание за това.

- Има държави, които въвеждат изискване в заведения да ходят само ваксинирани хора. Подкрепяте ли това да стане и у нас?

- Това са държави с 60-70% ваксинирани. Ние в България имаме 20-22% ваксинирани. От които половината са над 70-годишна възраст.

- В предишни разговори сте казвали, че има голям проблем с кадрите в ресторантьорството, хората се преквалифицират и отиват в други браншове. Как го решавате?

- Той се задълбочи още повече. В момента много се внасят кадри от чужбина – от Молдова, Киргизстан, Украйна. Даже имаме записвания от Италия да дойдат да работят в България, тъй като там също трябва да бъдат ваксинирани клиентите и няма абсолютно никаква работа. Италианци се предлагат да работят в България…но това не оправя нашия проблем. Ние искаме нашите кадри, да работим с хора, които са обучени. Но те категорично казват – затворят ли ни още веднъж, сменяме бранша, и накарат ли ни да се ваксинираме – също сменяме бранша.

- Има ли много непълнолетни младежи, които искат да работят в ресторантьорството с разрешение на родителите си?

- Да, има, но това е за юли и август месец. Аз специално също имам много такива кадри – това е помощен неквалифициран персонал. Те помагат, почистват, прибират от масите. Те са в помощ на сервитьорите. Но това свършва на 31 август, или най-късно до 5-6 септември.

- Тази година има ли по-засилен интерес от страна на такива кадри да работят в ресторантьорството?

- Не повече, отколкото други години. Интересът винаги е много голям от средата на юли до края на август. Но пак казвам – това е само за лятната ваканция и не решава проблема. Стараят се, но това им е първа работа. След това те отиват да учат и няма как да продължат обучението си при нас.

- Защо не подкрепяте идеята мерките да бъдат само на регионално ниво – там, където има повече заразени?

- Обяснихме хиляди пъти на министерството – НАП и здравната каса през Министерство на труда и социалната политика не могат да изплащат обезщетения на служители, когато става дума за локални мерки. Трябва да има национална заповед, еднаква за всички. Миналата година на локален принцип имаше един прозорец от 10 дни, в който, ако помните, имаше затваряне по градове. След това Министерството на здравеопазването издаде генерална заповед до всички заведения в страната. Когато започна изплащането на обезщетенията, в които не сме работели, тези 10 дни НАП, МТСП и здравната каса не ги включиха в нито едно обезщетение. Все едно не съществуваха тези 10 дни. Защото това не беше технически възможно. Това означава, че ако днес решат София, Варна, Бургас да затворят, а всички останали градове да останат отворени, всички служители в тези градове и бизнесът няма да ползват един лев от държавата.

- Има ли проблеми в момента с изплащането на помощите по мерките за подкрепа на бизнеса?

- Ние все още чакаме изплащането на грантове, одобрени от миналия юни за средни предприятия. Вече ще стане година и два месеца и още не са изплатени.

- Ще поставите ли въпроса да се разработят някакви нови мерки за подпомагане?

- Няма никакви мерки и ще поставим този въпрос при евентуални ограничения за работа на 30%. За затваряне въобще не коментираме. Но при евентуално ограничение на 30%, кой ще поеме останалите 70%? Защото пак казвам – това, че някой ще намали капацитета на заведенията, не означава, че се намаляват разходите. Тоест няма как при 30% капацитет да плащаме 100% разходи. Това означава бизнесът да фалира за два месеца.

- Вие имате ли готово предложение при такава ситуация как трябва да бъде подпомогнат браншът?

- Когато някой иска да затвори, някой трябва да обезщети служителите и бизнеса с това, което те губят. В целия ЕС обезщетенията се изплащат спрямо последната работеща година, а това е 2019-а. Когато вие затворите даден обект, примерно септември, вие трябва да видите колко оборот е направил този обект септември 2019 и да му го възстановите, за да може той да се разплати с всички разходи, които има по трасето. Обричат хората на глад, а бизнеса на фалит.

- Имате ли данни колко заведения са фалирали в Ковид кризата?

- Над 28% от 27 000.

- Това прави около 7500. Какви са те предимно – ресторанти или нощни заведения?

- Не може да се каже – и кафета, сладкарници, ресторанти. Много производства затвориха. Фалираха много бизнеси, свързани с нашия бизнес. Те не подлежат на никакво обезщетение, но нашите доставчици повечето фалираха, макар за тях да няма заповед за затваряне.

- Сега е доста силен сезонът по морето. Това не е ли глътка въздух за заведенията, който работят там?

- Мислите ли, че два месеца работа могат да изтрият една година и половина загуби? За печалби не говорим.

- Казахте, че готвите национален протест. При какви условия ще има такъв?

- При условие че не се разберем със здравните власти. Няма да се поддадем на празни обещания, искаме преработване на Ковид плана. И най-важното – каквото се предвижда за нашия бранш, да се изисква и за всеки бранш, свързан с търговия. Не виждам каква е разликата между клиента, който ходи в Икеа и Джъмбо, и клиента, който ходи на ресторант.

Подобни статии