Ритуали на Петровден ни пазят от пожари и градушки

Жените носят сутринта ябълки и хляб за плодородна година

Църквата почита днес паметта на светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден. Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители".

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи - обикновено през първата половина на деня. В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. Имен ден празнуват Петър (от гръцки "камък"), Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Поверията за този празник датират от години.
В народните вярвания Петровден е денят, когато има най-много работа на полето. На празника обаче е позволено да се работи само през първата половина от деня, затова в някои краища празникът започва още от рано сутринта. Всички стопани отивали специално на нивите, градините, бостаните и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет. С много от ритуалите на Петровден се пазим от пожари и градушки, които да убият реколтата.

Традиции

Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги освети свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. До този ден е забранено да се ядат ябълки. Вярва се, че ако ябълките и хлябът бъдат осветени, реколтата тази година ще бъде пощадена от градушки.
По традиция на този ден завършват двуседмичните Петрови пости и се отговява с младо петровско пиле. Приготвя се най-младият петел в името на светеца и за здраве на всички. Това се прави дори и да липсва именник вкъщи, пише 10te.bg. Петелът, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.
На Петровден за пръв път през годината се меси тиквеник.

Подобни статии