Рядък елен от критично застрашен вид е забелязан в Камбоджа

Критично застрашен гигантски мунтжак (гигантски лаещ елен) е забелязан в Камбоджа за първи път - признак, че усилията на страната за опазване на дивата природа дават резултат, предаде Франс прес, позовавайки се на местните власти.

Животното е заснето през април от автоматична камера, скрита в националния парк Вирачай в провинция Ратанакири в северозападната част на страната, съобщават днес от министерството на околната среда.

Откритието е направено едва наскоро, когато са прегледани кадрите от камерата, снимани в продължение на месеци в гората, която отдавна е обект на незаконна сеч.

"Това е вълнуваща новина както за Камбоджа, така и за целия свят, че толкова рядък и критично застрашен вид е открит в страната. Освен това е положителен резултат за усилията ни за опазване на дивата природа и за защита на природните ресурси", казва говорител на министерството.

Редкият вид е открит за първи път в горите в съседни Виетнам и Лаос през 1994 г.

Видът с научно наименование Muntiacus vuquangensis е класиран от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) като "критично застрашен".

Подобни статии