Робот медуза плува по-бързо от животното, което имитира

Инженери разработиха роботи с меки тела, които могат да се движат по-добре от вдъхновилите ги медузи, съобщи ЮПИ.

В тестовете роботите медузи пътували с повече от 5 см/сек., почти удвоявайки скоростта на трите вида медузи, анализирани за проекта.

Роботите са проектирани с предварително напрегнати полимери.

"Предишната ни работа беше фокусирана върху създаването на меки роботи, които бяха вдъхновени от гепарди - и докато роботите бяха много бързи, те все още имаха твърд вътрешен гръбначен стълб - обяснява в съобщение за пресата д-р Джи Ин, доцент по машинно и аерокосмическо инженерство в университета на Северна Каролина. - Искахме да направим напълно мек робот, без вътрешен гръбначен стълб, който все още да използва тази концепция за превключване между две стабилни състояния, за да накараме мекия робот да се движи по-мощно - и по-бързо. И едно от животните, които ни вдъхновиха беше медузата."

За да създадат новите роботи медузи, изследователите свързват два полимерни слоя от еднакъв материал. Учените разтягат единия слой, за да напрегнат предварително полимера. Вторият неразтегнат слой съдържа въздушен канал.

"Можем да направим робота гъвкав, като изпомпваме въздух в каналния слой и контролираме посоката на извиването с относителната дебелина на предварително напрегнатия слой", допълва д-р Ин.

Разтягайки полимерния слой - дърпайки всеки край в противоположни посоки, например, учените могат да създават слоеве, които да приемат различни извити или изкривени форми. Когато се комбинира с по-дебел ненапрегнат слой, изкривеният слой се извива като дъга с краища нагоре, докато въздухът се изпомпва през въздушния канал. Ако е по-тънък, краищата се извиват надолу.

За да създадат роботи медузи, учените разтеглили предварително напрегнатия слой в четири различни посоки, комбинирайки го с тънък втори слой, оборудван с пръстенообразен въздушен канал. В отпуснато състояние мекото дисково покритие става по-плоско и куполът се извива нагоре. Когато въздушният канал се активира, външната страна на диска се огъва надолу, задвижвайки медузата-бот през водата.

Подобни статии