Робот с размери на котка помага на пациенти с COVID-19

Устройството, създадено от абитуриент от Пловдив, преодолява неравни повърхности и може да се използва дори на Марс

Photo: bnr.bg Йордан Цветков, абтуриент от Пловдив, създаде робот, който е от помощ при пациенти с COVID-19

Абитуриент от Пловдив създаде робот, който ще може да помага за лечението на пациенти с коронавирус. Изобретението може да доставя лекарства в изолирани помещения, в които са настанени болните. Роботът е с размер на котка и ходи на четири крака. Командите на устройството се задават чрез неврони, които са свързани в повтаряща се система и всъщност са изкуствен интелект, наподобяващ човешки мозък.

„Главното нещо в него е една платка мозък, наречена микроконтролер, която всъщност дава команди на моторите. Тази платка стои върху друга платка, която разработих аз. Тя улеснява свързването между всички компоненти”, казва дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Йордан Цветков.

Най-голямото му постижение е, че роботът може да се движи върху неравни и труднопроходими повърхности. Той е направен от пластмасови части, изработени от 3D принтер. Има 12 мотора. Може да се движи два часа, без да спре, с помощта на батерии за радиоуправляеми самолети.

"Когато искаме да можем да избираме къде може да има контакт със земята, дали говорим за минно поле или за място с радиоактивен материал, Марс е особено добър хабитат за четирикраки роботи поради няколко фактора. Там каменистият терен особено износва всякакъв тип гуми, които са постоянно в контакт с него, докато един четирикрак робот би могъл да избира къде да стъпва. Второ - планинската гравитация на Марс. Ще бъде възможно да се използват роботи с по-слаби мотори, да се използват по-големи батерии, чрез които роботът да може да ходи на Марс. При такива обстоятелства четирикраките роботи се справят по-добре от четириколесните", обясни Йордан Цветков.

Разработването на робота отнело на Йордан около година. Засега той е създаден с научна и изследователска цел, но скоро ще има и практическо приложение, например в помощ на пациенти с коронавирус.

С изобретението си ученикът ще представи страната ни на авторитетното международно състезание на Европейския съюз за млади таланти в науката.

Подобни статии