Робот за $33 000 е най-скъпата онлайн покупка у нас

Първият български артикул, купен в мрежата, е войнишка манерка

Робот за видеоинспекция на тръби за 33 хил. долара и автомобил „Ягуар“ на стойност $32 хил. са най-скъпите предмети, купени у нас през платформата за онлайн пазаруване eBay.

Сайтът, който отбелязва своята 25-годишнина, а в България оперира от 2001 г. публикува списък с Топ 10 на най-големите покупки, правени досега в нашата страна. Първото място държи роботът за инспекция на тръби, за който през 2017 г. са платени 33 хил. долара. Същата година е продаден и нареждащият се на второ място Jaguar XKR 2013 – за $32 085. Тройката се допълва от друга кола – Порше, за $31 863. След това се нареждат два луксозни джобни часовника, продадени за по 30 хил. долара всеки.

Според архивите покупки и продажби на eBay от България започват през 2001 г., като първата продажба, регистрирана на платформата от нашата територия, е автентична войнишка манерка от Втората световна война. Купувачът е бил от чужбина. Първият предмет, купен от българин, отново е свързан с историята – оригинален щик от Първата световна война. Първите предмети, продадени от България и с отбелязани цени в архива на платформата, отново са военни артефакти – два сета от пощенски марки от Втората световна война на стойност 5 и 9 щатски долара. Първата покупка, направена от България, чиято цена ни е известна, е на три дънни платки Socket 7, които сами по себе си също вече са антики.

Най-търсените в България артикули за изминалите две десетилетия обаче не са нито антиките, нито колекционерските находки и луксозните автомобили и часовници. Потребителите у нас най-много се вълнуват от продуктите в категориите „Мода“ (най-вече грим, козметика за кожата и стилизиращи продукти за коса), „Авточасти и аксесоари“ (предимно за поддръжка и тунинговане на автомобилите) и „Дом и градина“ (основно кухненски уреди, посуда и оборудване за барове, аксесоари за домашни любимци, материали за творчески занаяти и продукти за обезопасяване на домовете с малки деца). Сред най-купуваните артикули през последните години са заздравителите за нокти и като цяло продуктите от категорията „Грижа за ноктите, маникюра  и педикюра“ с над 47 000 закупени артикула от България само през 2019 г.

Износът от България чрез eBay бележи ръст и страната ни се нарежда на втора позиция по продажби след Израел в рамките на групата „Глобални пазари с висок потенциал за развитие“ във вътрешната структура на платформата, която обхваща Източна и Южна Европа, както и скандинавските страни, ОНД, Близкия изток, Югоизточна Азия, Китай, Африка, Централна и Латинска Америка.

Подобни статии