Роботи с човешки лица

Проектор, поставен зад маската придава учуден или осведомен израз на физиономията

Снимка: scr3.golem.de Роботът може да произнася отделни думи с мъжки или женски глас на японски, английски и немски според заложения алгоритъм.

Един от недостатъците на роботите е, че дори и най-съвършените от тях изглеждат като... роботи. Този проблем частично беше решен от мюнхенски инженери, които съвместно с японски учени преди време представиха ново решение. То ще позволи роботите да получат човешки лица.

Главата за роботи Mask-bot е създадена от екипа, ръководен от д-р Такааки Куратате с помощта на 3D-проектор и пластмасова маска. Управлението на гласа и човешкото изражение се осъществява с помощта на компютър. Преди да бъде прикачена към телата на роботите, разработката може да намери приложение и още сега – например, за създаването на аватари на участници във видеоконференция.
Mask-bot може да взема участие в прост диалог. Когато главата говори, тя повдига вежди, което придава на лицето учуден или осведомен вид. Независимо от това, че проектът, разработен от Института по когнитивни системи при Мюнхенския университет, се намира едва на стадий на прототип, професорп Гордън Чен смята, че Mask-bot може сериозно да повлияе на взаимодействието на човека с роботите в бъдеще.
По време на работата над главата на робота са използвани редица иновационни технологии. Една от тях е едновременното проектиране на няколко реалистични триизмерни изображения на лицето. И макар че други изследователи също са използвали подобни 3D-проекции, такова ниво на реалистичност се постига за първи път.
Проекторът, поставен зад маската, проектира точно триизмерно лице, което може да бъде виждано от всички ъгли. Много подобни системи проектират изображение на предната част на маската – такъв принцип действа, например, в кинотеатрите. Но проекцията върху вътрешната страна дава възможност за образ без резки преходи.
Разстоянието между повърхността и проектора е само 12 сантиметра. Независимо от този малък промеждутък, това се оказва напълно достатъчно за проектирането на цялото лице. Освен това, Mask-bot може да „работи” и при дневна светлина, благодарение на яркостта на проектора и покритието от специална луминисцентна боя. Програмното обезпечаване позволява да се създават лица върху основата на изображения, след което се добавя изражението и гласът.
Mask-bot няма изкуствен интелект – главата може да отговаря само на въпроси в рамките на фиксираната програмирана последователност. За създаването на прототипа са похарчени 3000 евро. Следващото поколение - Mask-bot 2, ще се състои от маски, проектор и компютър, вложени в мобилен робот. По думите на учените, тези системи може да се използват не само за видеоконференция, но и в качеството на компаньони на възрастни хора.
От японска страна в проекта вземат участие инженери от Националния научно-технологически институт.

Подобни статии