Робърт Кенеди последва съдбата на брат си

Едгар Хувър и мафията не искат той да стане президент

Снимка: Library of congress

Лятото на 1968 г. е едно от най-драматичните в история на САЩ. Студентските вълнения, антивоенните демонстрации и движението на чернокожите начело с Мартин Лутър Кинг експлодират след убийството му на 4 април. А само след два месеца - на 5 юни 1968 г., в Лос Анджелис е прострелян сенатор Робърт Кенеди.

Той е роден пред 1925 г. като седмото дете на Джоузеф и Роуз Кенеди. Завършва право и след като брат му Джон Ф. Кенеди печели президентските избори през 1960 г., го назначава за главен прокурор. Като такъв той води непримирима борба с организираната престъпност и често влиза в конфликт с всемогъщия директор на ФБР Едгар Хувър.

Присъди

По негово време присъдите, издадени срещу членове на мафията, се увеличават 8 пъти. Робърт Кенеди изразява съпричастност към движението за граждански права. Той прокарва Акта за граждански права от 1964 г., с който се прекратява действието на законите за расова дискриминация и сегрегация. Като най-близък довереник на брат си Джон Кенеди Робърт участва в разработването на икономическата блокада на Куба по време на Карибската криза, но е против военна намеса, която може да доведе до ядрена война, както и против действията на ЦРУ.
След убийството на брат му Джон Кенеди на 22 ноември 1963 г. Робърт Кенеди остава на поста си главен прокурор, но напуска 9 месеца по-късно, тъй като с новия президент Линдън Джонсън имат неразбирателства по много въпроси - както обществени, така и лични. Той се кандидатира и е избран за сенатор от Ню Йорк. По негова инициатива започва програмата „Война на бедността“. Сенатор Кенеди поставя във фокуса на външната политика на САЩ защитата на човешките права и се обявява за оттеглянето на войските от Виетнам.

Врагове

На16 март 1968 г. Робърт Кенеди обявява, че ще се включи в изборите за президент. Шансовете му са почти стопроцентови, като се имат предвид личното му обаяние и моралното наследство от брат му Джон Кенеди.
Но реформите на сенатор Кенеди не се харесват на представителите на крупния бизнес. Те се противопоставят на идеята да плащат повече данъци и такси, за да спонсорират социалните програми. А и вече си е спечел врагове в лицето на Едгар Хувър, ЦРУ, Пентагона и мафията.

Атентатът

На 5 юни 1968 г. демократите от Калифорния дават подкрепата си за сенатор Кенеди. След като се обръща с приветствена реч към тях, малко след полунощ на 5 юни 1968 г. в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис се отправя към кухнята, като се здрависва с хора, които му пожелават успех. В 12:16 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан с пистолет 22-ри калибър (6 мм - б.р.) стреля в него и антуража му. Докато Робърт Кенеди лежи на пода в кухнята, помощник-келнерът Хуан Ромеро хваща главата му с ръце и слага молитвена броеница в ръката му. Тази сцена обикаля света и става символ на убийството на сенатора. Кенеди е откаран в болницата „Гуд Самаритън“ и в следващите 25 часа радиото и телевизията предават на живо оттам. Той умира в 1:44 сутринта на 7 юни.

Запис

Няколко десетилетия по-късно става известно, че съществува аудиозапис на стрелбата, направен от Станислав Пръсжински, полски репортер, с помощта на портативен касетофон и прикачен към него микрофон. Това е единственият звуков запис на самото убийство на Робърт Кенеди и анализът на касетата едва е започнат. На 6 юни 2007 година „Дискавъри“ излъчва телевизионна програма със заглавието „Тест за заговор: Убийството на РФК“. Предаването показва, че Сирхан не е бил сам, от излъчения за първи път запис на Станислав Пръсжински с голяма сигурност може да се твърди, че е имало и втори пистолет.

Заговор

Една от теориите е, че същите хора, които организират убийството на президента Кенеди, стоят и зад убийството на по-малкия му брат по-късно. Всички очевидци твърдят, че Сирхан е бил на около метър-два от Боби, когато е стрелял, и че е стоял пред него. Съдебният лекар, който извършва аутопсията в Лос Анджелис, намира остатъци от барут зад дясното му ухо и в косата му. Той също заключава, че изстрелите не са направени на повече от 3 - 4 см разстояние. В доклада си той пише, че никога не е твърдял, че Сирхан е убиецът, тъй като вероятността за втори стрелец убиец е много голяма. По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ, които по принцип би трябвало да са в Югоизточна Азия по това време. На 20 ноември 2006 г. BBC излъчва предаването „РФК трябва да умре“ за разследванията и възможността Робърт Кенеди да е убит от ЦРУ.

Проклятие преследва ирландския клан

Робърт Кенеди не е нито първият, нито последният представител на рода си, станал жертва на насилствена смърт. Което отдавна кара езотериците да търсят различни причини за проклятието, преследващо фамилията Кенеди. Най големият брат - Джоузеф, загива като пилот на бомбардировач през 1944 г. Това е все пак война. Но следващите - Джон и Робърт - са жертва на атентати. Най-малкият брат - Едуард, който също е сенатор, през юли 1969 г. пада от мост с колата си, без да се опита да спаси своята спътничка и любовница. Скандалът се потулва, но Едуард се прощава с амбициите си президентски пост. Проклятието обаче преследва и децата им. През 1997 г. синът на Робърът Кенеди - Майкъл - пада в пропаст при каране на ски в планински курорт. Брат му Дейвид си отива от този свят през 1984 г. от свръхдоза наркотици. През 1999 г. в авиокатастрофа загива Джон Кенеди-младши.

Подобни статии