Родопски клин от Иван Звездев

Родопски клин - една чудесна рецепта на Иван Звездев е днешното изкушение, което можете да опитате.

Продукти

За тестото:

1 непълна ч.л. сол

1 с. л. оцет

100 мл вода

300 г брашно

 

За плънката:

1 ч.ч. ориз

2 1/2 ч. ч. вода

2 яйца

200 г сирене

100 г масло за запичане

 

Приготвяне:

В тенджера се наливат 250 мл гореща вода, измива се оризът и се слага да ври на слаб огън, докато поеме водата. Изчаква се да изстине. Замесва се тесто, като в купа се слага непълна чаена лъжичка сол и супена лъжица оцет. Налива се 100 мл студена вода и разбърква. Добавя се постепенно брашно и се замесва меко и лепкаво тесто. Оставя се за 10 минути да почине. Тестото се разделя на две части, като едната е малко по-голяма. От тестото се разточват две тънки кори, по-големи от тигана за печене. Тиганът се намазва с 40-50 г меко масло. В него се слага по-голямата кора. В купа се счупват яйцата и леко се разбиват, добавят се натрошено сирене и изстиналият ориз. Хубаво се размесва и сипва в подготвената в тигана тестена кора. Покрива се с втората кора и затварят краищата. Тиганът се слага на средно загрят котлон. Клинът се запича за 10 минути. Обръща се с голяма дъска или чиния. В тигана се слага останалото масло и клинът се връща да се изпече за още 10 минути на средната степен на котлона, като повърхността се намазва с още малко масло.

 

Още: на zvezdev.com

 

Подобни статии

  • Риба след Никулден

    Риба след Никулден

    Никулден отмина, но кой е казал, че риба трябва да се яде само в деня на светията? Наистина, преди празника магазините, поне в София, се напълниха с най-разнообразни и екзотични риби, каквито по друго време няма да срещнете.

    734
  • Никулденска трапеза с Лора и Стоян

    Никулденска трапеза с Лора и Стоян

    Лора и Стоян от „Бон Апети“ през годините предлагат доста рецепти за празничната трапеза на Никулден. Традиционно се вярва, че св. Николай Чудотворец е повелител на морските стихии и покровител на моряците и рибарите, който пази хората от потоп и удавяне. На трапезата за Никулден се смята, че задължително се сервира риба. 

    533
  • Най-хубавият сладолед в света е с шамфъстък и е направен от унгарски майстор

    Най-хубавият сладолед в света е с шамфъстък и е направен от унгарски майстор

    Унгарски сладолед с шамфъстък беше признат за най-добрия в света за тази година, предаде ДПА. Лакомството, направено от майстора от Будапеща Адам Фазекаш, получи златен медал на световно първенство в Болоня.

    89