Рок банда записва клип и песен за хайдутин

Photo: Величка Николова

Видеоклип за песен, посветена на родения преди 2 столетия в град Шипка хайдутин Пеньо Черноолу записва в полеви условия рокаджиите от казанлъшката банда ЗОНА 20, в ролята на героя се вживява шипканлията Любомир Синев, а в масовите сцени са включват семейството му  и съграждани, вдъхновени от идеята.

В записа участва гайдарят – ученик от СУ „Екзарх Антим Първи“ Александър Руженов, с реализацията на клипа се е заел  Румен Сомов, който пък е пряк наследник на прототипа на алековия герой Бай Ганьо – розотърговецът Ганьо Самов. Идеята за песента, посветена на хайдутина е на барабаниста Илко Елкин, който създава текста, а музиката и аранжимента са на соло-китариста Милен Йошков.

Заснети са вече първите кадри на територията на култови за шипканлии и казанлъчани места: етнокомплекса "Кулата", къща музей "академик Дечко Узунов", комплекс "Чирпанлиевата къща" и конната база в село Голямо Дряново.

За жизнения път на героя  разказва книгата на Георги Георгиев „За хайдут Пеньо песни се пеят”,през 2019 година шипканлии поставиха паметен знак в негова прослава.

Подобни статии