Рокади под пагон

Очерта се ясно тенденцията от банката с кадри да се вадят предимно хора, свързани със силовите структури

Снимка: БГНЕС

Стартиралите рокади в редица ведомства очертаха ясно тенденцията – промените са под пагон. Чуха се остри реакции от страна на бившите управляващи, че се обезглавяват ключови служби и че работата на служебния кабинет се ограничава само до организирането на предсрочните избори.

Контрааргументите също са категорични и ясни – занимавайте си се с предизборната кампания и ни оставете да работим, така както смятаме ние за редно. И едните и другите имат право – новите трябва да работят с кадри, на които имат доверие. Старите имаха тази възможност и направиха каквото можаха. Нищо в този живот не е вечно и това се отнася в пълна сила и до политиката. Друг е въпросът обаче дали наистина кадровият ресурс се ограничава предимно до представители на силови структури. А и, както казваше един бивш премиер, България е малка страна, всички сме братовчеди. Знаем си както кътните зъби, така и бельото. Слабости, грешки, залитания, гафове, компромати – само който не търси, не може да намери такива.

Както се очертава, това няма да са последните избори. Нито една политическа сила няма чак такава банка с подготвени кадри, които не могат да бутнати с пръст, така че може би трябва да се търсят компромиси – не всички ръководни кадри в заварено положение да се зачеркват автоматично. И не всички нови да се смятат непременно за по-добри от тях. В съответните ведомства ще настъпи хаос, ако през няколко месеца ръководството им се сменя.

Не е много ясна стратегията на започналите рокади в управлението на страната, но е показателно, че те започнаха с пенсионирането на административния секретар на силовото ведомство Бойко Славчев, който е разпитван като свидетел по делото за покупката на джипове. Последва пенсионирането на административния секретар на МВР Бойко Славчев. После бяха сменени директорите на две ключови агенции – приходната и митниците. С президентски указ беше сменен и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Знакови, странни и екзотични“ - така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов определи първите назначения на служебното правителство. Кандидат за служебен министър-председател, той не получи шанса да покаже какви нови и различни кадри би извадил от фокусническата шапка, след като избирателите ясно показаха, че вече не симпатизират толкова силно на тази политическа сила и искат промяна. Проектокабинетът на ГЕРБ не представи нищо в тази посока. Но и новите рокади на моменти изглеждат наистина нелогични. Изненадващо е например, че хора, свързани с МВР и МО, се оказаха най-търсените кандидатури за областни управители. Това акцентиране води до логичния въпрос, защо щом са толкова кадърни, не са разгърнали потенциала си в областта, в която е минала по-голямата част от професионалния им живот. И до въпроса дали наистина рокадите под пагон нямат някаква друга, скрита цел, известна само на онези, които ги извършват.

Още в първите си дни на власт, служебният кабинет предприе класически ход за този вид правителства. Започна с рокади на началниците на силови и разузнавателни структури, районни управления, областни управители. Логиката при тези уволнения и назначения винаги е една и съща, независимо от политическата конюнктура. Новата власт иска да работи със свои доверени лица, а добре известно е, че полицията и службите играят главна роля в организирането и осигуряването на честността на изборите.

Дотук добре. Последвалата бурна политическа реакция от двете страни на барикадата обаче постави сложни въпроси за дейността и независимостта на службите у нас. Рокадите в тези структури, които в много страни в чужбина минават просто като кратки съобщения в медиите, у нас бяха подправени обилно с типично български пикантни подправки. Телевизионни изяви на партийни лица (по презумпция неразбиращи нищо от системите за сигурност), взаимни обвинения и – черешката на тортата - четиримесечни отпуски. Полицията в България бе официално деполитизирана още в началото на 1990-те, а военните звания бяха сменени с полицейски. Но дефакто мечтата на политиците у нас да държат МВР на каишка никога не е умирала. И това, впрочем, е до някъде нормално. Представете си администрацията на президента Байдън или на президента Макрон, или на което и да е правителство по света да не може да разчита на собствената си полиция? Виждали сме го и този сценарий, но обикновено в третия свят, и то когато става дума за преврат, или гражданска война. Сценарий, от който поне засега, слава Богу, България изглежда далече. Парадоксално, но факт: при всички политически сътресения МВР се превръща в най-реформираното, но и най-консервативно министерство.

"Чистка в МВР няма, има смяна на кадри. Българският избирател иска промяна и ще я получи". Това заяви пред bTV служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той заяви, че ведомството има много сериозен капацитет да отговори на обществените очаквания в защита на правата на гражданите и да обезпечи едни честни избори.

Рашков бе категоричен, че тези, които внушават, че той не познава системата на МВР, грешат и подчерта, че има около 20 години стаж в системата. "Обществото очаква от нас да има промени и такива ще има, където е наложително. Там, където трябва, ще бъдат отстранени ръководни лица", потвърди министърът.

И така, кои са сменените (досега) шефове на служби и кои са новите лица?

Със заповед на министър Бойко Рашков главен комисар Калин Стоянов е временно пназначен на длъжността директор на ГДБОП. Той бе представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Главен комисар Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР – Бургас, а от юли 2014 г. е началник на отдел „Специални операции“ при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. Досегашният началник на ГДБОП Любомир Янев не е уволнен, а е преназначен в системата на МВР.

По настояване на служебния кабинет поста си напусна и директорът на ДАНС Димитър Георгиев. Броени дни след идването на новото правителство той излезе в дългосрочен неплатен отпуск, но след медиен шум и натиск от страна на управляващите бързо го прекрати.

Самият Георгиев допусна, че неговото отстраняване е във връзка с разкритията на руски шпионски мрежи в България. "Работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност", посочи той.

"Прекратих си отпуската на петия ден. Тръгвам си с гордо вдигната глава от агенцията, за перфектно свършената работа с прокуратурата и службите за сигурност. Бяха направени много операции срещу олигарсите. Шпионският скандал и олигарсите бяха нещо, което не беше пипано с години", коментира тогава той.

"С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той приема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон". Така служебният министър-председател Стефан Янев обясни мотивите за решението.

Наследник на Георгиев като шеф на ДАНС е Пламен Тончев, човек от. системата. Тончев 11 години е оглавявал местната структура на агенцията във Враца. Един от най-знаковите му случаи е работата по разбиването на групата на Йордан Тонов-Данчо Пръча.

Освободен от длъжност е заместник-директорът в ДАНС е и Недялко Недялков, стана ясно в понеделник.

"Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата. Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа", каза в своя защита Недялков.

"Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа и с дейност. Виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Ето затова стигнахме дотук. Ето затова няма никакви резултати в борбата ни с корупцията по високите етажи на властта. Затова, както те самите признават, години наред, чужди шпиони действат из България и много други неща. Това са затваряне на очите за огромни нарушения, затваряне на очите за огромни корупционни скандали без никакви действия", коментира по този повод президентът Румен Радев.

Със заповед на министър Бойко Рашков за директор на СДВР бе назначен старши комисар Антон Златанов. Той бе представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев. На срещата присъства и и.д. главният секретар на МВР гл.комисар Стоян Темелакиев.

Ст.комисар Златанов е дългогодишен служител на МВР, а от септември 2015 г. до момента той е заместник-директор на СДВР. Работил по превенцията срещу футболните хулигани, специалист по борба с масови безредици.

Досегашният директор на СДВР Георги Хаджиев бе освободен от поста, но преназначен за началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“.

Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет.

В него се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък. Визират се действията на 2 септември миналата година, когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и са допуснати сблъсъци, при които са пострадали хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти. В правителственото решение е посочено, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици.

До назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Бившият шеф на „Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков, който беше преназначен, е временно отстранен и от новата длъжност. Това съобщи пред телевизия NOVA вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Срещу Банков е образувано дисциплинарно производство и до приключването му той няма да е на работа. Поводът за това производство са думи на Банков, които уронили престижа на МВР.

Банков говори пред журналисти и обвини Бойко Рашков в оказване натиск и разчистване на неудобните служители от министерството.

Банков твърди, че бил притискан от служебния вътрешен министър да арестува в болницата шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. Разказа, че не изпълнил тази задача, защото нямало доказателства Рогачев да е извършил престъпление.

Освободен е шефът на главна дирекция "Гранична полиция" Светлан Кичиков, а на поста бе назначен началникът на граничната полиция в Елхово Деян Моллов.

Бяха сменени също така няколко шефове на дирекции и районни управления на МВР в страната. Вероятно до изборите ще има още рокади. Министър Рашков открито заяви, че полицейски служители са си затваряли очите за изборни нарушения. Политическите реакции, както отбелязахме, заваляха като обилен пролетен дъжд. И ще продължават с все по-страшна сила с наближаването на изборите.

Подобни статии