"Ролинг Стоунс" заплашиха президента на САЩ със съд

Легендарната рокгрупа "Ролинг Стоунс" заплаши със съд президента на САЩ Доналд Тръмп, ако продължи да използва песни на бандата в кампанията си, съобщиха Би Би Си и ТАСС.

В изявление до медиите правният екип на британската рок-група уточни, че работи съвместно с организацията за авторски права Би Ем Ай за прекратяване на неразрешеното използване на музиката на "Ролинг Стоунс".

Кампанията на Тръмп използва парчето "You Can't Always Get What You Want" (Не можеш винаги да получаваш, това което искаш). Това стана миналата седмица на митинг в Тълса, щата Оклахома. Същата песен звуча и на събития от кампанията на Тръмп през 2016 г. "Ролинг Стоунс" не агитират за Доналд Тръмп", заявиха през 2016 г. в Туитър музикантите от групата.

В изявлението на правния екип се посочва, че ако се наложи, ще бъдат предприети "последващи действия", за да се попречи на Тръмп да използва творби на "Ролинг Стоунс" в кампаниите си, след като досега предупрежденията били пренебрегвани. Всяко следващо използване на музиката на групата от президента, ще доведе до съдебен иск, предупреждават представителите на рокдинозаврите.

Организацията Би Ем Ай е информирала администрацията на Тръмп от името на рок-групата, че използването на песните им без изрично разрешение е нарушение на авторското право, което подлежи на съдебна санкция.

Преди дни семейството на покойния рок-музикант Том Пети предупреди кампанията на Тръмп да спре да използва негови песни, след като парчето "I Won't Back Down" бе употребено на същия митинг в Тълса.

С аналогични искания към Тръмп още преди години се обърнаха и британският музикант Елтън Джон, британската певица Адел и вокалистът на американската рок-група "Аеросмит" Стивън Тайлър. Точно преди 4 години сър Елтън Джон заяви, че не одобрява използването на музиката му в предизборната президентска кампания на Доналд Тръмп, напомня британският вестник "Дейли Телеграф". 

Тръмп не е искал разрешение от Елтън Джон за ползване на песните му и всяко тяхно използване не трябва да се приема като поддръжка за кандидата, е уточнил представител на певеца.

Президентът често има конфликтни точки с известни музиканти. Преди време той  ползва песента на Нийл Янг Rockin`in the free world – гневен отговор срещу политиката на Джордж Буш старши. Янг, който е добре известен либерал, изиска Тръмп да спре да ползва неговата песен и открито обяви, че поддържа кандидата на демократите Бърни Сандърс.

Следващият ход на Тръмп бе песента It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) на REM, което доведе до реакцията на Майкъл Страйп: „Не употребявайте нашата музика или моя глас за кампанията си“.

Подобни статии