Розовото ни масло става защитен продукт в Нова Зеландия

Марката „Българско розово масло“ се очаква да получи закрила в Австралия и Нова Зеландия. Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство след среща на служебния зам.-министър Георги Събев с Джон Кларк от Европейската комисия.

Той отговаря за раздел „Земеделие“ в търговските споразумения с трети страни на Европейския съюз. Очаква се защитеното географско указание (ЗГУ) „Българско розово масло“ да действа и на територията на Австралия и Нова Зеландия, след като приключат споразуменията за свободна търговия между ЕС и двете страни до пролетта на 2022 г. Розовото масло, което е наш традиционен продукт, е с предимство сред европейските в споразумението между ЕС и Китай за географските означения. Общо 175 са защитените наименования от ЕС за азиатската страна. Георги Събев е поискал и защита от ЕС на българското агнешко от допълнителната квота за безмитен внос на агнешко от Нова Зеландия. Според зам.-министъра допълнителната квота, която предвижда ЕС в района, ще накърни конкурентоспособността на българското овцевъдство.

Подобни статии

 • Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Добитата пшеница през 2021 г. е с 52 процента повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно, съобщиха от пресцентъра на министерството.

  27
 • Близо 50 000 стопани ще бъдат подкрепени със 70 милиона лева заради кризата с COVID-19

  Близо 50 000 стопани ще бъдат подкрепени със 70 милиона лева заради кризата с COVID-19

  Близо 50 000 стопани от секторите "Животновъдство", "Растениевъдство" и "Пчеларство" ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева заради повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива, вследствие на пандемията. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по животновъдство и на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

  32
 • Виното от реколта '21 с топ качество

  Виното от реколта '21 с топ качество

  Произвеждаме със 17 милиона литра повече от 2020-а

  Виното от реколта 2021 ще бъде с топ качество, по-добро дори от това от 2013 г. Това стана ясно по време на откриването на гроздобера на официална церемония във вила „Мелник“, с. Хърсово, на която присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на земеделието Христо Бозуков.

  123