Румен Драганов: Германци и британци ще търсят България заради малкото жертви от вируса

Снимка: БГНЕС Румен Драганов е завършил Техническия университет в София и УНСС. През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др. Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за екотуризъм. До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд. Директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Около 280 000 българи ще пътуват в страната, но в чужбина заради карантината няма да има пътувания. В момента карантина няма само за шофьори на камиони. Очаква се обаче от 1 юни да стартират и пътуванията извън страната", казва в интервю за "Телеграф медиа" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

- Г-н Драганов, около празника на българската писменост и култура се събират три почивни дни, тъй като и понеделник няма да е работен ден. Очаква ли се българите да пътуват в страната и чужбина през тези дни?
- Около 280 000 българи ще пътуват в страната, но в чужбина заради карантината няма да има пътувания. В момента карантина няма само за шофьори на камиони. Очаква се обаче от 1 юни да стартират и пътуванията извън страната.

- Казахте, че 280 000 българи ще използват почивните дни за кратка ваканция, техният брой по-малко ли е спрямо миналата година?
- Общо взето, когато става въпрос за тези празници, винаги сме имали интензивни пътувания, като през тази година те ще са много, защото и в понеделник е официално неработен ден. Като се има предвид, че и по време на извънредното положение имаше доста хора, които пътуват. На 1 май, въпреки че не се допускаше излизане от областта без основателни причини, над 40 000 коли преминаха КПП-тата на изхода на София. Това прави около 100-120 000 пътници, които са пътували по време на забрана.

- Очаква се пътуванията без карантина да стартират на 1 юни, но пътуващите ще трябва да попълват декларация преди това. Какво гарантира този документ?
- На този етап е така, но мерките отпадат поетапно. В бъдеще се очаква да отпаднат и тези декларации. Въпросът обаче е на какъв език ще бъде този документ и кой ще бъде съдът за спазване и неспазване на декларираното в тях, както и по кое законодателство. Има доста въпроси, на които няма отговор. Това предложение дори беше отхвърлено и от Европейската комисия, тъй като е не ефективно.

- Този документ реално означава, че разходите по лечение се поемат от осигуровката на пациента.

- Аз видях декларация, но когато се наложи да се съди турист, е важно да се знае на какъв език се съди и пред кой съд, както и кое приложимо право използваш, защото има различни закони в ЕС. Няма универсално световно право. Декларацията изглежда доста проста, но ако се наложи да се намеси и съд, ще е доста сложна процедурата. По мое мнение всеки турист трябва да се подписва, че е уведомен, че пресича територия с корона вирус на собствен риск. Въпросът е дали има организирана помощ и достатъчно легла за болните туристи.

- Очаквате ли масово пътуване след отваряне на границите?
- Към момента се очаква между 20 и 30% спад на пътуванията извън страната спрямо същите периоди на миналата година. В същото време се очаква и една еуфория, която ще настъпи в края на юни. Очакваме в края тогава и през август да има изключително интензивни пътувания, при които по всяка вероятност ще бъде забравено, че сме минали такава пандемия. Тогава ще настъпи радостта на живите.

- Очаквате ли, че тези пътувания през следващите месеци ще доведат до рязко повишаване на заразените?
- Не, но ще има такива, които ще се заразят. Не трябва да си правим илюзията, че заболяването е отминало. Очаквам обаче да има много фалшиви сигнали и повиквания за заболявания. Обикновено при летните ваканции се появяват инфекции, свързани с ешерихия коли. Това са инфекции, които лесно се разпознават, но туристите ще са в паника, когато има наличие на температура, разстройство и общо неразположение. Ще се появят други паники, които са свързани с други заболявания и страховете ще са много и ще има повишена тревожност.

- Указанията за работата на хотелиерите бяха обявени преди дни. Според вас те ще спомогнат ли за недопускане на заразата сред туристите?
- Според мен е изключително добро решение да бъдат пуснати тези указания. Тъй като всички туроператори, които се подготвят да пращат туристи в България, се интересуват именно от това какви мерки се предприемат от държавата. Реално тях не ги интересува какви точно са мерките, но искат да има такива предписания. Това е направено своевременно и правилно.

- В същото време няма ли тези мерки да развалят почивката на туристите?
- Аз нямам впечатление, особено в България тези, които пътуват, да се съобразяват и да спрат да общуват помежду си. Дори по време на забраната, а и сега като наблюдавам какво се случва в ресторантите като цяло. Имаме два основни типа крайности. Едните са тези, които се страхуват и при всяко леко неразположение си мислят, че са болни от коронавирус и гледат към завещанието. И другата група са тези, които не ги е грижа и дори са обвинявани за неглижирането на заболяването.

- Ще има ли чужденци по курортите ни тази година?
- Да, ще има чужди туристи. Дори румънците бяха малко изненадани, когато министърът на туризма обяви, че хотелите ще отворят на 1 юли и питаха хотелиерите дали да отменят резервациите си за юни, но правилната реакция беше да се изчака. Очакваме скоро да се разрешат и пътуванията с цел туризъм.

- Колко чужди туристи се очаква да посетят страната ни?
- В момента всички анализи, прогнози и оценки са изтеглени, тъй като биха били спекулации. Но най-важното е, че самолетите започват да летят от края на май. В момента страната ни се хвали като дестинация с най-малко жертви на коронавируса и от тази гледна точка е препоръчвана в Германия и Великобритания. От тази гледна точка спадът, който очакваме, ще бъде в рамките на 20 на сто. За месец август ще имаме намаление с 400 000, тоест тези, които ще дойдат у нас, ще бъдат между 1,5 и 1,8 млн. чуждестранни посетители.

- Как стои въпросът с английските туристи?
- Ще има и английски туристи, защото Великобритания има доста гъвкави и динамични решения на въпросите. Независимо че е доста засегната и в този момент изглежда невъзможно да пътуват англичаните, това е най-търсеният туристически пазар. Очаква се да има много мерки, но ще има реализирани пътувания на англичани в Европа. За това се готви и Испания, Италия, Турция, Франция и други. Очаква се България да последва добрите практики на другите държави в Европа и съответно да организира почивки и за английските туристи.

- Как очаквате да протече летният сезон и смятате ли, че мерките, които се взеха, са достатъчно добри за гарантиране на приятна и безопасна почивка?
- Аз смятам, че ние изпуснахме възможността да направим българския туристически продукт конкурентоспособен по отношение на плажовете и чадъри. Основното предимство, което изтъкват българите, които почиват в чужбина, е, че чадърите са безплатни, но много добре знаят, че не са съвсем безплатни, а трябва да има консумация на храни и напитки. Ние отчетохме, че е грешка да се отдават плажовете на концесия, а от своя страна тези, които ги стопанисват, да печелят от таксите за чадърите и шезлонгите по морето. Сега беше времето не да се намаляват, а да бъде въведена консумация, за да бъдем конкурентоспособни. Изпуснахме този момент. Ще се радвам министър-председателят, който пое управлението на туризма както по отношение на разговорите си с колеги за премахване на ограниченията за пътуване, така и за намаляване на ДДС за туризма, което е изключителен успех. Трябва да се работи и за премахване на таксите и замяната им с ползване срещу консумация. Няма значение каква ще бъде цената на храните и напитките, важното е хората да могат да избират, ако искат шезлонг и сянка, ще трябва да консумират, а тези, на които им е скъпо, могат да ползват свободната зона.

- Засегнахте темата относно храната, която се предлага на туристите. Какво може да се направи по този въпрос?
- Българите, като отидат в Гърция, не ядат български домати и краставици, а гръцки. А германците, като дойдат в България, ядат гръцки домати, турски краставици, македонски плодове и банани от Колумбия. Ние като българи защо караме хората да останат в България да ядат гръцки краставици. За това Националният борд по туризъм ще приеме харта на българския туризъм по инициатива на хотелския бизнес, която гласи, че ние искаме да купуваме свежи плодове и зеленчуци местно производство от най-близките градини до туристическите комплекси, както и месни и млечни продукти. Общо взето, формулата е ние да купуваме от тях, а след това да почиват в хотелите и те да купуват от нас. Ние искаме да подпомогнем българския бизнес във всичките му направления, за да може хората да имат пари и да ползват български продукти.

Подобни статии