Румен Радев е новият стар стопанин на "Дондуков" 2. А какво казват цифрите?

Математиката е по-безпристрастна от от умърлушените лица на анализаторите, които 30 години ни облъчват от телевизора

Този път социолозите познаха и двойката Румен Радев - Илияна Йотова напълно очаквано бе преизбрана за втори мандат на „Дондуков“ 2. Официалните резултати бяха обявени от председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

„Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет, са получили 1 539 650 действителни гласове, Анастас Георгиев Герджиков и Невяна Михайлова Митева-Матеева, издигнати от Инициативен комитет, са получили 733 791 действителни гласове. С „не подкрепям никого“ са гласували 34 169 избиратели. Обявяваме за избран за президент на Република България Румен Георгиев Радев и съгласно т. 4 обявява за избрана за вицепрезидент на Република България Илияна Малинова Йотова, като решението ще се обнародва в “Държавен вестник“, обяви Камелия Нейкова.

В процентно изражение за Румен Радев са гласували 66,70%, а за Анастас Герджиков – 31,82%. Гласувалите на балотажа на 21 ноември са 2 310 903 души, като прави впечатление ниската избирателна активност, като особено отчетливо това се забелязва сред електората на ДПС и в секциите в Турция.

Ниската избирателна активност

Именно ниската активност даде повод на на някои анализатори, които виждаме в телевизорите си от около 30-ина години, да заговорят, че президентския вот имал ниска легитимност и представителност. Така е, но е изключително повърхностно и неубедително да се вменява, че ниската избирателна активност е в ущърб само на един политически субект. Тя е проблем за всички партии и политици у нас и малко по-долу цифрите ще го докажат. Феноменът „да ходим за гъби“ по време на избори в България е проблем и за цялото българско общество. Народопсихология ли е, какво е не знам, но не разбирам как е възможно толкова много българи безучастно да предпочитат някой друг да решава вместо тях.

И така, припомнено ни беше, че първият си мандат Румен Радев спечели с 2 063 032 гласа, а сега за него са гласували само 1 539 650. Това означава, че е президентът, избран с най-малко гласове. Със своите 1 698 136 гласа, спечелени през 2011 г., Росен Плевнелиев е сравнително близо до този резултат. Ако обаче смятаме и първия мандат на Радев, с над 2 милиона гласа за него, то той не е "най-нелегитимният президент", а такъв е Плевнелиев, защото резултатът е 2 063 032 за Радев, срещу 1 698 136 гласа за Плевнелиев. Това е гласът на безпристрастната математика, а статистиката няма политически пристрастия, които са променливи като ноемврийски дъжд. Важен фактор е също така, че Росен Плевнелиев имаше само един мандат, а Румен Радев печели втори мандат и е едва вторият президент, след Георги Първанов, който постига този резултат.

Цецка Цачева срещу проф. Анастас Герджиков

Факт е също така, че обявената за „катастрофална“ кандидатура на Цецка Цачева, заради която президентският пост едва ли не бил подарен на Радев, спечели внушителните 1 256 480 гласа. Проф. Анастас Герджиков привлече доверието само на 733 791 избиратели. Включваме калкулатора и той показва, че лошият кандидат Цачева спечели с 522 689 гласа повече от добрия кандидат проф. Герджиков. В процентно отношение битката Радев-Цачева приключи с 59,4% срещу 36,2% в полза на настоящия президент. Тук статистическите показатели на победителя са по-лоши, а на загубилия – по-добри, сравнено с президентския вот през ноември 2021 г.

Тенденцията при партиите

А как стоят нещата с избирателната активност и загубата на гласове при партиите? За първи път ГЕРБ се яви на избори през юли 2009 г. Тогавашният кмет на София Бойко Борисов тръгна с генералска харизма и със слогана „Генерална промяна“ (нещо да ви е познато?) и партията му спечели внушителните 1 678 641 гласа. Така бе сформиран безпроблемно първият кабинет „Борисов“. На последните засега парламентарни избори у нас ГЕРБ поиска да сложи ред в хаоса и това донесе на партията 596 456 гласа. Пак включваме калкулатора и той казва, че за годините, в които бе на власт, формацията е загубила 1 082 185 гласа. Подобни проблеми се забелязват при всички традиционни партии, а също и при така наречените партии на протеста, без изключение. На последния вот ДПС например подобри резултата си спрямо предходния и има 341 000 гласа. Да, но през споменатата вече 2009 г. движението спечели доверието на 610 521 избиратели.

При БСП няма да се връщаме толкова назад, когато за пръв път се явиха на избори с новото си име след промените от 1989 г. Ще се върнем на парламентарните избори през март 2017 г., преди някакви си 4 години и половина. Тогава левицата загуби изборите със сериозните 955 490 гласа. С такъв резултат днес БСП щеше да е повече от убедителен победител и г-жа Корнелия Нинова вероятно нямаше да е в оставка, а кандидат за министър-председател. Електоралното сгромолясване е видимо и при „Демократична България“, „Има такъв народ“, хората на Мая Манолова дори изпаднаха от парламента.

Всички губят

Така че от ниската активност губят всички политически субекти у нас. Ако не вярвате, пак вижте числата по-горе. Гласовете, с които „Продължаваме промяната“ спечелиха сега, само преди десетина години щяха да стигнат само за една достойна опозиция. Затова и се търси коалиционна форма на управление. А при президентски вот, спечелен с 66,7% на 31,8%. да се търсят политически обяснения в каквато и да е посока, е все едно да паднеш с 5:1, но да претендираш, че четвъртият гол е паднал от засада.

Какво казват социолозите?

Румен Радев, който се настани отново на „Дондуков“ 2 за още 5 години, успя да вземе големите областни градове, а неговият опонент за поста Анастас Герджиков печели предимно в малките населени места и селата из страната. Това показват данните от протоколите на сайта на ЦИК, където са публикувани и 100% от резултатите.

Данните на ЦИК с резултатите пък показват, че старият нов президент е успял убедително да спечели в 29 от изборните райони в страната. На свой ред Герджиков се е преборил за Кърджали, а в Разград първото място на Радев е само с 0.43 на сто пред опонента му. Най-голяма разлика между двамата има в Монтана. Там държавният глава е успял да привлече над 75 на сто от вота, докато ректорът на СУ – едва 23%. В Кърджали например Герджиков е привлякъл на своя страна малко над 30 000 гласа, а Радев – близо 17 000.

Вотът в чужбина

Вотът в чужбина пак се печели от Радев. Той е получил от българите зад граница над 86 000 гласа, които идват предимно от Великобритания, Германия, Испания Франция, САЩ. За сметка на това изселниците в Турция са гласували предимно за Герджиков. Той взима от чужбина над 40 000 гласа, като 50% от тях са именно от съседна Турция. Там той е успял да спечели над 92% от одобрението, което се равнява на близо 23 000 гласа.

Още в деня на балотажа стана ясно, че Радев е успял да дръпне гласовете на Костадин Костадинов и Лозан Панов, а Герджиков от тези на Мустафа Карадайъ. Въпреки дрязгите между БСП и Радев 99 на сто от социалистите са дали своя вот за него. Той е бил подкрепен от избирателите на ИТН, ДБ и Възраждане. Ректорът на СУ е привлякъл гласовете от ГЕРБ-СДС, както и от ДПС. Въпреки това има 22% от редиците на ДБ, които все пак са предпочели него пред Радев. Демографският профил на избирателите, подкрепили Радев, пък показва, че това са предимно висшисти и млади хора

Това в голяма степен кореспондира с подкрепата за Радев от страна на „Продължаваме промяната". Причината - това е формация, която се базира именно на икономически активните възрасти. Според данните на „Галъп“ електоратите на партиите са излезли да гласуват сравнително пропорционално спрямо миналата неделя - с едно изключение – ДПС. Разбира се, в балотажите обикновено се очаква именно по-ниска активност спрямо първия тур, посочват от „Галъп“. До квадратчето „Не подкрепям никого“ сравнително по-често са прибягвали привърженици на „Възраждане“ и „Демократична България“.

 

Подобни статии

 • Николай Хаджигенов: Свободата на словото я убиха точно ГЕРБ

  Николай Хаджигенов: Свободата на словото я убиха точно ГЕРБ

  "Аз имам един въпрос към ГЕРБ: Кой ни беше министър на културата по времето, по което не са търсени наеми от вестника на Блъсков, не са търсени режийни разноски и те някак са минали метър за сметка на Министерството на културата? Дали случайно не е бил министър на ГЕРБ тогава? Това е престъпление и безстопанственост", коментира Николай Хаджигенов.

  42
 • Ало, обажда се никулденският шаран!

  Ало, обажда се никулденският шаран!

  „Ало, обажда се никулденският шаран, пред вратата съм“, прокрадва се тихичък глас през слушалката. За момент решавам, че сънувам, но след секунди осъзнавам, че това всъщност е реалността - вече всичко ще пристига пред входната врата само с един клик в мрежата или телефонно обаждане.

  401
 • Факирите на мигновения политически успех обещават всичко

  Факирите на мигновения политически успех обещават всичко

  Ако искаш да постигнеш бърз успех в политиката, най-важното нещо е да плениш въображението на избирателите.  Това става чрез умело пласиране на илюзии, на неща, които никога не могат да станат. Факирите на мигновения политически успех ни обещават „нулева корупция“, „спиране на кражбите“, „назначаването само на почтени хора“.

  139