Румънците остават скептични към ваксините въпреки нарастването на случаите на КОВИД-19

В обраслите в растителност румънски села около столицата Букурещ малко хора разбират, че един човек е умирал от КОВИД-19 на всеки шест минути в страната през първите десет дни на октомври и скептицизмът към ваксините остава висок.

Тези села имат едни от най-високите нива на ковид инфекции и най-ниските нива на ваксинация в страната, в която върлува четвъртата вълна на пандемията, а линейките се редят на опашка пред напълнените до краен предел болници.
Дневният брой на инфекциите нараства в страните от Централна и Източна Европа и Румъния се сблъсква с рекордни нива на новозаразените и смъртните случаи, докато степента на ваксинация остава втората най-ниска в Европейския съюз.
В Адунаций-Копачени, на 20 километра от Букурещ, 69-годишният Йон Дину и съпругата му Мария прекарват повечето от времето си, работейки в градината, където отглеждат домати, чушки и подправки и нямат контакти с много хора.
Макар че си е поставял противогрипна ваксина в миналото, сега той казва, че телевизионните програми поставят под съмнение ваксините срещу КОВИД-19.
"Не казвам, че съм против", заявява той, застанал до сергия пред дома си. "Просто не съм твърдо убеден дали е толкова ефективна, колкото ваксината против грип, нямаше достатъчно време да придобием опит с нея".
Дину твърди, че би се ваксинирал, ако негови съседи или членове на семейството се заразят, но не всеки в селото би го направил.
Дениса, 18-годишна гимназистка, чийто братовчед е починал наскоро, се опасява от страничните ефекти на ваксината.
"Дори всички да се бяхме ваксинирали, пак щяхме да сме в същата ситуация, пак можеш да се заразиш", казва тя.

Потвърдени инфекции

Официалните данни сочат, че над 70 процента от потвърдените инфекции са при неваксинирани хора, както и 93 процента от смъртните случаи.
Средно един на седем души в Адунаций-Копачени са получили ковид ваксина, по-малко от половината от средното за страната, и по данни от неделя 15 души на 1000 са били заразени.
"Ние продължаваме да сме на бойното поле, за съжаление", заяви Адриан Маринеску, директор по медицинските въпроси на Националния институт за инфекциозни болести "Матей Балш" в Букурещ.
"Ваксинацията често е разликата между живота и смъртта за един уязвим човек", добави той.
България и Румъния са с най-ниските нива на имунизация в ЕС - съответно 23,4 процента и 34,1 процента от пълнолетното им население е напълно ваксинирано на фона на вкоренено недоверие в държавните институции, кампании за дезинформация, лоша инфраструктура в селата и слаба просветеност по ваксинационните въпроси.
И двете страни са обхванати от политически кризи, като България се насочва към трети парламентарни избори в рамките на по-малко от година, а центристкото правителство на Румъния беше свалено с вот на недоверие миналата седмица.
В Адунаций-Копачени ваксинираният собственик на магазин за хранителни стоки Валериу Нягу казва, че мнозинството от около 300-те клиенти, които посещават магазина му на ден, не вярват на официалните данни за пандемията.
"Хората все още не разбират какво се случва, все още го приемат за шега. Това е нивото на образование, което имаме като нация. Не вярваме, докато не умрем", коментира той.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии