Румъния с първи транш по плана за развитие и устойчивост

Първият транш финансиране по Националния план за развитие и устойчивост в размер на около €1,8 милиарда бе преведен вчера на Румъния от Европейската комисия, съобщи "Зиаре".

Средствата са част от общата сума на грантовете на стойност €14,2 милиарда, които ще бъдат отпуснати на страната до 2026 г. Споразумението за финансиране между Румъния и Европейската комисия, необходимо за получаването на това предварително финансиране, беше подписано от бившия премиер Флорин Къцу на 25 ноември. Общата стойност на фондовете по Националния план за развитие и устойчивост възлиза на 29,2 милиарда евро, от които около €14,2 милиарда са грантове, а около €14,9 милиарда - заеми. Средствата ще бъдат отпуснати на десет транша, посочва сайтът.

Подобни статии

 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  98
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  104
 • Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да се кандидатира за президент на Сърбия на предстоящите избори, тъй като смята, че това би застрашило възможността от победа на актуалния президент Александър Вучич в първия кръг от изборите, съобщи агенция Бета.

  106