Румъния започна безплатни тестове за коронавирус в Букурещ

Започва безплатно тестване за COVID-19 в столицата Букурещ, пише румънският вестник "Гъндул" и информира, че кметството в столицата ще представи онлайн платформа, където могат да се запишат доброволно 11 000 жители на румънската столица, за да бъдат тествани за заразяване с новия коронавирус.

Платформата е част от програмата "Тестваме за Букурещ" - първата инициатива на местна власт в Румъния, която осигурява тестване с апарати Real Time PCR на голям брой асимптоматични лица. Кметството на Букурещ ще преведе директно на държавните и частните лаборатории, участващи в проекта, сумата от 200 леи (80 лв.) за всяко тествано лице.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря представи проекта вчера и отбеляза, че румънската столица се включва в списъка на големите европейски градове, които прилагат принципа на масовото тестване, препоръчан и от Световната здравна организация. "Ще бъдат използвани стандартни антигенни тестове RT-PCR, най-широко използваните в момента в света за диагностициране на заразяване със САРС-КоВ-2", посочи кметицата на Букурещ.

Следващата седмица ще започне и друг проект на кметството, който предвижда извършване на тестове за антитела на 10 500 жители на столицата. Целта е да се покаже начина, по който вирусът е циркулирал в Букурещ, пише "Гъндул".

В. "Ромъния либера" информира, че правителството е одобрило предоставяне на защитни маски за 2,3 милиона души от уязвими социални групи. Министърът на здравеопазването Нелу Татару съобщи, че на лицата от уязвимите групи ще бъдат предоставени по 50 маски за период от два месеца. Министърът допълни, че бюджетът на здравното министерство ще бъде допълнен с 230 милиона леи за закупуването на тези лични предпазни средства.

"Румънците искат отново на морето, на слънце, в нашата страна", посочва в заглавие вестник "Ромъния либера" и цитира проучване на общественото мнение от месец май, което показва, че над три четвърти от участниците в анкетата искат да се върнат на румънското черноморие въпреки настоящите условия. Хората очакват обаче хотелиерите да поставят диспенсери с дезинфектант, персоналът да носи маски, детските площадки да се дезинфекцират, да се използва спално бельо за еднократна употреба и да не се използват плажни шалтета.

Над 78 процента от румънците, участвали в анкетата, искат да отидат на румънското черноморие тази година, въпреки пандемията от новия коронавирус, посочва "Ромъния либера".

Същият вестник информира още, че румънските туристи ще могат да отидат на почивка в Гърция след 15 юни. Гръцките власти обявиха списък от 19 държави, които могат да изпращат туристи в страната от 15 юни. В списъка фигурират Румъния, Кипър, Израел, Китай, Япония, Австралия, България, Сърбия, Полша, Унгария и Чехия, отбелязва румънското издание.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис представи план за рестартиране на гръцкия туризъм и съобщи, че туристите, които идват в Гърция, не трябва да се тестват за новия коронавирус преди пътуването, както и че няма да бъдат поставяни под карантина след пристигане. Списъкът от 19 държави е изготвен по епидемиологични критерии.

 

Подобни статии