Румънският президент обнародва закон за таван на цените на енергията и газа и компенсиране на фактурите

Снимка: ЕПА/БГНЕС Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва днес закон, който предвижда поставяне на таван на цените и компенсиране на фактурите за електроенергия и газ, съобщава телевизия Диджи24.

Законът ще се прилага за срок от пет месеца - от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Така цените на електроенергията ще бъдат ограничени до максимум 1 лея на киловатчас, а на природния газ - до 0,37 леи на киловатчас (еврото се разменя за 4,95 леи). Фактурите ще бъдат компенсирани с до 0,291 леи на киловатчас в случая на електроенергията и с до 33 процента от стойността на компонента на цената на природния газ в договора за доставка.
Правителството оценява, че около 6 милиона семейства в Румъния ще се възползват от тези намаления, които ще бъдат отразени директно във фактурите, без да е необходимо хората да правят каквото и да било.
Министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че румънците, които потребяват до 350 киловатчаса електроенергия и газ до 200 кубически метра месечно, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година.
Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори. Също така според нормативния акт уязвимите потребители имат възможност да отложат плащането на фактурите за период между един месец и шест месеца без допълнителни разходи.

Подобни статии

 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  118
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  106
 • Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да се кандидатира за президент на Сърбия на предстоящите избори, тъй като смята, че това би застрашило възможността от победа на актуалния президент Александър Вучич в първия кръг от изборите, съобщи агенция Бета.

  109