Русенският музей организира тур до "Затрупаната скална църква" край Иваново

Снимка: Министерство на туризма

Презентационен тур до "Затрупаната скална църква" край село Иваново, област Русе, ще има днес. Това е мястото, където през 13 век възниква скалният манастир "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви, съобщиха от Русенския исторически музей.

Културният институт досега е организирал два пъти такива турове - през юли и август тази година, като общо са се включили около 50 души.

Водач на презентационния тур е историкът от Русенския музей Евгени Георгиев. Участниците в маршрута трябва да са снабдени с високи обувки, дълги панталони и вода за пиене.

Георгиев обясни, че "Затрупаната църква" всъщност е параклисът "Свети Архангел Михаил". Поради ерозионни процеси през годините таванът е съборен от падащи скални блокове. Те са запълнили храмовото пространство. Така идва и името "Затрупаната църква".

Историкът каза още, че при повдигането на тавана фреските по него са консервирани и изложени в Русенския музей.

По повод на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" през тази година има поредица от събития. Той е основан през 20-те години на 13 век от монаха Йоаким, като днес привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Подобни статии