Русия обвини Украйна за саботажа на газопровода в Крим

Русия обвини днес Украйна, че стои зад саботажа на газопровод в Крим миналия месец, за който арестува лидер на местната татарската общност и още няколко души, предаде Ройтерс.

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Руската федерация каза, че взривът на газопровода е бил организиран от от украинското военно разузнаване ГУР (Главно управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна) съвместно с Меджлиса - събранието на кримските татари, което бе извадено от закона, след като Русия анексира украинския полуостров през 2014 г. За момента няма реакция от страна на Украйна.
Вчера руски съд в Крим остави за два месеца в ареста по обвинения в извършване на саботажа Нариман Джелялов - един от лидерите на татарската общност в Крим. Джелялов, заместник-председател на забранения в Русия Меджлис на кримските татари, бе задържан през уикенда. Украйна и Съединените щати осъдиха неговия арест.
Над 40 души бяха задържани през уикенда в Крим, докато протестирали пред местно подразделение на ФСС срещу ареста на Джелялов и още четирима човека заради повреждането на газопровод в село близо до Симферопол на 23 август.
Вчера Съединените щати нарекоха арестите във връзка със случая "политически мотивирани" и призоваха Русия да освободи всички задържани.
Русия обяви Меджлиса на кримските татари за екстремистка организация и я забрани през 2016 г. Много кримски татари бяха против анексията на полуострова от Русия, отбелязва Ройтерс.

Подобни статии